ŠOS opozarja ministra Mesca na izpolnitev danih obljub.

Fotografija je simbolična

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca opozarja na neizpolnjene obljube na področju ureditve subvencionirane študentske prehrane. Med drugim se sprašujejo, kdaj bo prišlo do dviga subvencije za študentsko prehrano na 4,5 evra.

Kdaj bo prišlo do dviga subvencije za študentsko prehrano na obljubljenih 4,5 evra?

Kot so sporočili iz ŠOS, je Mesec na sestanku med predstavniki ministrstva in ŠOS 11. januarja napovedal tri korake reševanja problematike subvencionirane študentske prehrane po izjemno visokem dvigu, ki je nastal 1. januarja. A na realizacijo omenjenih korakov na ŠOS še vedno čakajo, opozarjajo.

Kot navajajo v sporočilu za javnost, še vedno ni jasno, kdaj naj bi prišlo do dviga subvencije za študentsko prehrano na obljubljenih 4,5 evra. Minister je na sestanku povedal, da je zakon že v pripravi in da bo v kratkem predstavljen, a se to še ni zgodilo, opozarjajo.

Je pa bilo v tem času očitno mogoče pripraviti spremembe pravilnika o izvajanju subvencionirane študentske prehrane, ki so bile pripravljene na pobudo, a brez sodelovanja ŠOS. Zato je iz pravilnika izpadlo kar nekaj ukrepov, ki smo jih predlagali, kot so uskladitev s predhodno sprejetima zakonoma za urejanje položaja študentov, pravna podlaga za dodeljevanje dodatnih subvencij za študente s posebnimi potrebami in tako naprej,” so zapisali.

Minister po njihovih navedbah ni uresničil niti napovedi, da bo ŠOS povabljen v delovno skupino, ki bi morala do konca januarja pripraviti izhodišča za prenovo meril študentske prehrane. Ob tem na ŠOS še opozarjajo, da bo 1. aprila zopet prišlo do dviga cen pri nekaterih ponudnikih subvencionirane študentske prehrane.

STA