Zdaj je jasno: 20-letna Katja je res umrla zaradi cepljenja proti koronavirusu.

Fotografija je simbolična.

Predstojnik Območne enote Maribor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Zoran Simonovič je na današnji tiskovni konferenci o stanju glede covida-19 povedal, da je strokovna komisija raziskala primer smrti 20-letne Katje po cepljenju s cepivom proti koronavirusu Janssen. Povzel je: “Komisija je soglasno ocenila, da je bila povezava s cepivom Janssen in tragičnim dogodkom zagotova.”

20-letna Katja je bila 16. septembra letos cepljena s cepivom Janssen. 29. septembra je zaradi zapletov po cepljenju umrla.

Komisijo je sestavljalo pet članov: nevrolog, infektolog, internist, farmakologinja in Simonovič kot predstavnik epidemiološke stroke. “Komisija je pridobila zdravstveno dokumentacijo pacientke, ki je po cepljenju razvila sindrom tromboze, tako za čas zdravljenja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana kot pred tem,” je povedal Simonovič. Dodal je, da je do tragičnega zapleta prišlo kljub ustreznemu zdravljenju na nevrološki kliniki.

Simonovič je povedal, da smo v Sloveniji imeli dva primera resnih zapletov z nastankom tromboz, hkrati z znižanjem števila trombocitov in krvavitvami: “V obeh primerih je žal prišlo do smrti. Pri obeh primerih je bila povezava med cepljenjem in smrtjo potrjena kot gotova.”

Katja ni edina smrtna žrtev

Redni profesor na ljubljanski fakulteti za farmacijo Borut Štrukelj je pojasnil, da je Janssen enoodmerno cepivo, ki ga uporabljajo v večini držav po Evropi, v Kanadi in Združenih državah Amerike: “Cepljenje z vektorskimi cepivi je lako povezano z nastankom strdkov. Pogostost takih zapletov je ocenjena na manj kot 1 na 10.000. V ZDA je bilo doslej 28 primerov na 8,7 milijona primerov odmerka cepiva Janssen. Predvsem v skupini žensk, starih med 30 in 37 let.”

“V Evropski uniji je bilo do 30. oktobra uporabljenih 16,3 milijona odmerkov cepiva in 6 primerov smrti. nedvoumno dokazanih v povezavi s cepivom Janssen,” je povedal Štrukelj.

“Ne pustimo, da nas ta tragična smrt dodatno razdvoji”

Minister za zdravje Janez Poklukar je napovedal: “Posvetovalni skupini bomo predlagali, da ustavimo cepljenje s tem cepivom, razen na izrecno zahtevo posameznika, ki to potrdi s podpisom. Začasni protokol cepljenja s cepivom Janssen bo torej postal trajen.”

Še enkrat je poudaril, da Katjino smrt obžaluje, družini in njenim prijateljem je izrekel iskreno sožalje: “O Katji in družini vsakodnevno razmišljam, ta smrt se me je izredno dotaknila. Pa vendar kot minister vsakodnevno razmišljam tudi o več kot pet tisoč žrtvah covida, vsaka od njih ima ravno tako ime in svojo družino.”

Poklukar je zaključil z besedami: “Če kdaj, ta trenutek potrebujemo enotnost, medsebojno razumevanje in solidarnost. Ne pustimo, da nas ta tragična smrt še dodatno razadvoji, temveč stopimo skupaj in na ta način premagajmo še zadnjo etapo boja z virusom, ki je pred nami.”