Prvo smrtno žrtev koronavirusa smo v Sloveniji zabeležili marca lani. Doslej je virus skupno vzel že več kot pet tisoč življenj.

Fotografija je simbolična.

Število umrlih bolnikov s covidom-19 je v Sloveniji preseglo mejo 5.000, kažejo podatki vlade. Prvi covidni bolnik je v Sloveniji umrl 14. marca lani, v prvem epidemičnem valu je skupaj umrlo nekaj več kot sto ljudi. Največji smrtni davek je covid-19 pustil v drugem epidemičnem valu lansko jesen in zimo, v teh mesecih je umrlo okoli 4.000 ljudi, poroča STA.

Največ smrti je bilo v drugem valu, lani poleti in jeseni

Številke v drugem epidemičnem valu, ki se je začel proti koncu poletja, eskaliral pa v začetku oktobra, so bile popolnoma drugačne. Od začetka septembra lani do konca februarja letos je po vladnih podatkih umrlo 3.993 covidnih bolnikov.

Za definicijo smrti bolnika s covidom sicer šteje smrt osebe, pri katerih je bila okužba z novim koronavirusom potrjena v 28 dneh pred smrtjo.

Tudi v tednih in mesecih za tem so bile covidne statistike neusmiljene. Meja več kot 3.000 smrti covidnih bolnikov je bila presežena 10. januarja, meja 4.000 smrti pa 17. februarja. Nato se je stanje začelo umirjati, sledili so meseci relativnega zatišja, število smrti pa je znova začelo naraščati ob novem epidemičnem valu v septembru. V septembru in v oktobru je umrlo 226 covidnih bolnikov, poroča STA.

V tem času je največ covidnih bolnikov umrlo 7. decembra, ko je življenje izgubilo 66 ljudi. V lanskem letu je bilo tako skoraj 20 odstotkov več smrti kot povprečno v petih letih poprej. Število presežnih smrti je izstopalo predvsem v novembru in decembru.