Ta teden v osrednjih dnevnih rubrikah o liku ovtarja, položaju vinarjev, sezonskih delih, voznikih in motoristih, živali in covidu, o sladoledu in o tekstilnem Mariboru.

Ta teden v osrednjih dnevnih rubrikah o liku ovtarja, položaju vinarjev, sezonskih delih, voznikih in motoristih, živali in covidu, o sladoledu in o tekstilnem Mariboru.

DNEVNA: Lik ovtarja, pred katerim so nekoč bežali tatovi v vinogradih, je še danes živ

FOTO in VIDEO: V Lormanju pri Lenartu smo obiskali Marka Šebarta, ki ima naziv Ovtar, varuh Slovenskih goric. Pove, da so to službo v preteklosti opravljali vaški reveži ali pa spoštovani ljudje, ki so v zasačene tatove v vinogradih naperili tudi puško.

DNEVNA: Združenje slovenskih vinarjev: »Pričakujemo državna nepovratna sredstva«

Novoustanovljeno združenje, katerega podpredsednik je Vinko Mandl iz Ptujske kleti, želi s povezovanjem okrepiti aktivnosti za pomoč slovenskim vinarjem in vinogradnikom.

DNEVNA: Sezonska dela: Mnogi pridejo za dan, dva, nato obupajo

Prvi oglasi za sezonska dela so že na voljo, mnogi ponudniki pa zaradi pozebe še ne vedo, koliko delavcev bodo potrebovali. Poudarjajo, da je dobre delavce težko dobiti, zato nekateri računajo tudi na tujce, zlasti Romune. Lani je sicer začela veljati odredba, po kateri bruto urna postavka za začasno ali občasno delo v kmetijstvu ne sme biti nižja od 5,16 evra.

DNEVNA: Slovenski vozniki se še vedno neradi umikajo motoristom

FOTO: Povsem drugače je v sosednji Italiji, kjer sicer na cesti vlada kaos, vendar vozniki osebnih vozil spoštujejo motoriste in z njimi ne tekmujejo, nam je povedal Albert Potočnik, podpredsednik Moto kluba Slovenske gorice.

DNEVNA: Za covid-19 zbolevajo tudi živali, bomo kmalu cepili tudi njih?

Dokazano je, da se okužba s koronavirusom prenaša s človeka na živali, nekatere vrste so za okužbo bolj dovzetne. Rusija je postala prva država na svetu, ki je odobrila uporabo cepiva proti okužbi s covid-19 za živali.

DNEVNA: Kdaj na prvi sladoled? Ko je vsaj 15 stopinj!

April ima, kot vidimo, resda po pratiki »devet vremen na dan«. Ampak najbrž ste letos že šli na sprehod po prvi sladoled? Vprašali smo, kdaj sladoledarji odpirajo sezono. Kakšne so naše navade in koliko je res odvisno od vremena? Tudi vi spomladi raje posežete po mlečnih sladoledih? Čokolada, piškotek? Ali kar takoj na osvežilne, sadne?

DNEVNA: Ko je Maribor postal jugoslovanski Manchester

Maribor se je v petnajstih letih pred drugo svetovno vojno razvil v največje tekstilno središče Kraljevine Jugoslavije. Od enaindvajsetih velikih tekstilnih tovarn v Sloveniji jih je bilo leta 1939 kar petnajst v Mariboru. Kako je potekalo delo v tovarni in življenje delavcev izven nje, s katerimi aktivnostmi so se delavci ukvarjali in kje so živeli, vam predstavljamo v tokratnem prispevku ob prazniku dela.