S prvim novembrom v veljavo stopa omejitev prehitevanja.

Fotografija je simbolična.

S 1. novembrom bo omejitev prehitevanja vozil, težjih od 7,5 tone največje dovoljene mase, veljala po vsem avtocestnem križu, vključno s hitrimi cestami. Omejitev bo v veljavi med 6. in 18. uro, so za Žurnal24 pojasnili na Darsu.

Gre za novost, s katero se razširja omejitev, ki je bila na začetku leta najprej uvedena na avtocesti A1 med Šentiljem in Koprom. Večina voznikov tovornih vozil omejitev spoštuje, kar pripomore k bolj pretočnim avtocestam, so v preteklosti ugotavljali na Darsu, enako pa so potrdili tudi na policiji.

Tovornjaki bodo podnevi še vedno lahko prehitevali

Od 1. novembra 2021 bo prepoved prehitevanja tovornih vozil, težjih od 7,5 tone največje dovoljene mase, veljala povsod na omrežju avtoceste in hitrih cest: A1, A2, A3, A4, A5, H2, H3, H4, H5, H6 in H7. Kot še poroča portal Žurnal24, DARS poziva k spoštovanju postavljene prometne signalizacije, saj bo avtocestna policija lahko sankcionirala nepravilno prehitevanje.

Tovornjaki bodo podnevi lahko še vedno prehitevali na odsekih, kjer so trije prometni pasovi, torej tudi pas za počasna vozila. Prehitevanje bo dovoljeno tudi v nočnem času.

Na Darsu so prepričani, da bo ukrep prispeval k večji varnosti in pretočnosti prometa. “Težka tovorna vozila s prehitevanjem namreč ne bodo zavirala prometnega toka na prehitevalnem pasu, saj je ta namenjen samo prehitevanju.” Ne le tovornjakarji, tudi avtomobilisti prepogosto pozabljajo, da je levi vozni pas (“prehitevalni”) namenjen zgolj prehitevanju, sicer pa morajo – ob upoštevanju varnostne razdalje – voziti po desnem. Izjema je zgoščen promet.