Konec avgusta so v slovenski prestolnici slavnostno odkrili kip Ekvorne, boginje Ljubljane in Barja. Bodo tudi dravsko obalo nekoč krasile kamnite podobe?

Vir: Facebook/Roman Vahčič

Po pobudi Dušana Enova iz leta 2016 so v Ljubljani postavili kip boginje Ekvorne, ki bi jo naj na tem območju častili že v predrimskih časih. Kot je poročala STA, sta Župan Zoran Janković in predsednik upravnega odbora družbe BTC Jože Mermal na Gallusovem nabrežju ob Akademiji za glasbo kip odkrila 28. avgusta.

Vir: Facebook/Roman Vahčič

Ležeča boginja ob reki

Komisija za postavitev javnih spomenikov in obeležij v Mestni občini Ljubljana je kot simbol boginje izbrala skulpturo ženskega akta avtorja Frančiška Smerduja. Odlivanje skulpture je omogočila akademska kiparka Mojca Smerdu, hčerka Frančiška Smerduja, postavitev pa je donirala družba BTC d.d. Na odprtju je umetniško delo predstavila kustosinja Narodne galerije Mateja Breščak.

Kdo je bila Ekvorna?

Ekvorna je boginja, h kateri so se ljudje obračali ob najrazličnejših priložnostih, veljala pa je predvsem za zavetnico prometa in trgovanja po Ljubljanici med Navportom in Emono. Bila je najbolj čaščeno božanstvo emonske kotline, hkrati pa je predstavljala tudi lokalno boginjo jezer in močvirij.

Ljubljana – mesto kipov?

Na portalu Siol.NET so zbrali še več kipov in spomenikov, ki jih je prestolnica dobila v letošnjem letu, v Tivoliju so v čast sprejema Splošne deklaracije o človekovih pravicah tako postavili doprsni kip zaslužni Eleanor Roosevelt. Lani so na Cankarjevem nabrežju namestili kamnite kocke oziroma spotikavce v spomin preganjanim Judom, še posebno pomembna pa je bila postavitev spomenika žrtvam vojn na Kongresnem trgu.

Pa Maribor?

Tudi naše mesto se lahko pohvali z mnogimi kipi in spomeniki, mnogi so posvečeni predvsem vojnam 20. stoletja ter premnogim žrtvam političnih režimov, o teh smo pisali tudi v enem od naših člankov. Katere kipe pa bi v Mariboru še lahko postavili, komu ali čemu naj bodo posvečeni ter kam bi jih umestili?