45-letni Sandi Hirš iz Selnice ob Dravi, je v svojih najlepših letih zbolel za redko in zelo zahrbtno boleznijo motoričnega nevrona, njegova posledica pa je hitro propadanje skeletnih mišic.

Na noge! je pohodniški projekt, ki želi v rekreaciji združiti vse slovenske generacije – od najmlajših in družin pa vse do tistih v zrelih letih, ki ostajajo po srcu mladih. S projektom želijo organizatorji vsaj dvakrat letno na noge spraviti množico ljudi, ki s svojo udeležbo na prireditvi prispevajo tudi k humanitarnemu projektu.

Prve dni oktobra so udeleženci pohoda prispevali humanitarna sredstva za Selničana, ki se bori z zahrbtno boleznijo

45-letni Sandi Hirš iz Selnice ob Dravi, je v svojih najlepših letih zbolel za redko in zelo zahrbtno boleznijo motoričnega nevrona, njegova posledica pa je hitro propadanje skeletnih mišic. Trenutno mu je v veliko pomoč pri gibanju električni voziček. Sandijeva družina živi v skromni hiški, z ženo in s šoloobvezno hčerko. Kljub temu, da ima Sandi izjemno podporo žene in svojih najbližjih sorodnikov in prijateljev, se zaradi številnih izdatkov za lajšanje bolezni, prebijajo skozi življenje, a nikakor ne obupujejo.

Pred boleznijo je bil Sandi zelo vesten delavec, raznašalec Večera, delavec v avtopralnici in nazadnje samostojni vulkanizer. Vsako leto potrebuje tudi kak nov zdravstveni pripomoček v boju z boleznijo, zato bodo zbrana sredstva v akciji namenjena njegovi zahtevni rehabilitaciji in terapijam v tujini, ki mu zelo pomagajo.

Drugačna, varna solidarnostna akcija

Organizatorji pohodov, prav ob 20.obletnici ŠD Kobansko Kamnica in 10.obletnici Karitas Kamnica, seveda niso želeli prekiniti večletne tradicije priljubljenih pohodov. Zaradi vsem znanih razmer in ukrepov, so si zamislili nekoliko drugačno in povsem varno obliko solidarnostne akcije, ki je tako potekala med 1. in 4. oktobrom in vsak je lahko samostojno ali v krogu družine opravil pohod na Sv. Urban. Pohodniki so z Urbana pošiljali svoje fotografije, darovali pa so lahko preko SMS številke, preko TRR in tudi neposredno članicam Karitasa v Kamnici.

Na Urban se je povzpelo več kot 400 pohodnikov

Po oceni organizatorjev se je v štirih dneh na Urban povzpelo med 400 do 500 pohodnikov, kar je sicer  manj kot v običajnih razmerah, a je organizatorje presenetil velik odziv tudi tistih, ki v teh dneh niso mogli na pohod, a so velikodušno darovali. Tako so v sredo zvečer v Selnici ob Dravi javno objavili in Sandiju predali ček s kar 3.023 zbranimi evri.

»Zdaj bova lahko z ženo izbrala tudi nekoliko boljšega in ne najbolj osnovnega«, so bile Sandije besede, ki na poseben način poplačajo dobrodelni odziv vseh pohodnikov in trud organizatorjev.

Nad zneskom presenečen in vidno ganjen Sandi je namreč že nekaj časa okleval z nakupom nujno potrebnega električnega invalidskega vozička. »Zdaj bova lahko z ženo izbrala tudi nekoliko boljšega in ne najbolj osnovnega«, so bile Sandije besede, ki na poseben način poplačajo dobrodelni odziv vseh pohodnikov in trud organizatorjev.

Priznanje in iskrena hvala torej vsem pohodnikom, ki so se s humanitarnim namenom podali na Urban. Naredili so nekaj za svoje zdravje in veliko za sočloveka v stiski.

Organizatorji, agencija Mediaevent, v sodelovanju s Športnim društvom Kobansko Kamnica in Karitasom, pa upajo, da bodo na nek podoben način lahko izpeljali Zimski NA NOGE!, ko bi sredi februarja 2021 na pohodu spet zbirali sredstva za novo družino v stiski.