41-letnik je skoraj 230 kilogramov težko neeksplodirano ameriško letalsko bombo izkopal in jo prepeljal na svoje dvorišče. Postopek konzervacije »zloglasne« bombe, ki smo jo pred časom prevzeli v začasno hrambo, je v teh dneh končan in bomba že čaka na umestitev v razstavo.

FOTO: parkvojaskezgodovine.si

Skoraj 230 kilogramov težko neeksplodirano ameriško letalsko bombo splošnega namena AN-M64 je 41-letnik leta 2017 s pomočjo detektorja kovin našel 19. julija v gozdu pod gradom Vurberk. To je bilo približno 200 metrov od stanovanjske hiše, kjer živi z družino. Nato jo je izkopal in prepeljal na dvorišče svoje stanovanjske hiše.

Deaktivacija je bila zapletena, zato so morali evakuirati ljudi

Šele, ko je bombo pripeljal domov je njej obvestil pristojne službe, ki so takoj sprožile preplah. Postopek onesposobitve bombe je bil zelo zapleten in tvegan, zato so med njegovo izvedbo evakuirali ljudi iz okolice. K sreči je vse teklo po načrtih in brez posledic na okolju, “junak” iz Vurberka pa je bil še nekaj dni predmet šal in razprav. Policisti so ga ovadili mariborskemu tožilstvu zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

FOTO in VIDEO: Tako zgleda bomba po deaktivaciji

Čaka na umestitev razstavo

Kot so zapisali na straneh Parka vojaške zgodovine Pivka, bomba predstavlja neposredno dediščino zavezniških letalskih operacij, ki so na Parku v razstavi Do pekla in nazaj še posebej izpostavljene: »Glede na dejstvo, da je potrebno javnost neprestano opozarjati na pravilno postopanje z najdenimi NUS smo se z Državno enoto za varstvo pred NUS dogovorili, da v prihodnjem letu pripravimo v Parku razstavo na to temo. Postopek konzervacije »zloglasne« bombe, ki smo jo pred časom prevzeli v začasno hrambo, je v teh dneh končan in bomba že čaka na umestitev v razstavo.«