Po sprostitvi mnogih ukrepov maske v šolah za zdaj ostajajo obveza. So sploh smiselne in kdaj lahko pričakujemo, da bo vlada z njihovo ukinitvijo prišla naproti tudi otrokom?

Fotografija je simbolična.

V času epidemije in tudi, ko ta ni bila niti uradno razglašena, so bili ukrepi za zajezitev širjenja okužb zmeraj predstavljeni kot varovalo najranljivejših skupin. Medtem, ko je danes pogoj PCT ukinjen domala na vseh področjih, ko lahko denimo brez težav zaplešemo v nočnem klubu, pa je šolah obrazna zaščitna maska še zmeraj pogoj za obiskovanje pouka.

Pri pristojnih smo preverili, kakšna je strokovna podlaga za tako odločitev in kdaj utegnejo maske “pasti” tudi v šolah.

Poklukar: Spremljamo spremembe

Glede nošenja zaščitnih mask v šolah je izjavo danes podal minister Poklukar ob obisku bolnišnice Postojna:
“Spremljamo, kaj se bo v naslednjih dneh dogodilo, vezano na spremenjene ukrepe, ki bodo lahko za seboj potegnili takšno ali drugačno gibanje okuženih. Spremljamo spremembe tako v bolnišnicah kot tudi število okuženih. Verjamem, da lahko na podlagi tega v naslednjih dneh, verjetno proti koncu počitnic, razmišljamo tudi o tem, ali so maske v prvi triadi in v šolah potrebne. Če bo situacija vztrajala na tej poti kot trenutno, bo to gotovo eden prvih ukrepov, če ne prvi, ki mu bomo sledili, če bo to podprla tudi stroka.”

Če bo situacija vztrajala na tej poti kot trenutno, bo to gotovo eden prvih ukrepov, če ne prvi, ki mu bomo sledili, če bo to podprla tudi stroka.

Po neuradnih podatkih naj bi se stroka o obveznosti mask izrekla že minuli teden, ko naj bi vladi predlagali njihovo ukinitev hkrati z ukinitvijo vsakodnevnega testiranja. Vlada se takrat za to potezo ni odločila.

Ukrepi so bili pokazatelj odgovornosti

Po mnenju zdravstvenega ministra so bili ukrepi nujni in potrebni. “Odgovornost, ki smo jo pokazali v zadnjih 23 mesecih, smo s temi ukrepi nadgradili. Verjamem, da s takim pristopom, z osebno odgovornostjo, ki smo jo pokazali, lahko naprej uspešno obvladujemo epidemijo, in postopno spreminjamo ukrepe v smeri sproščanja,” je optimistično dejal Poklukar.

Če bi se situacija poslabšala, pa bodo po njegovih napovedih ukrepe tudi zaostrili.

Koga ščiti maska?

Ker naj bi maske, tudi tiste v šolah, pripomogle k zajezitvi epidemije, smo se pri Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) pozanimali, kakšna je pravzaprav njihova funkcija.

“Maske so že vse od pojava koronavirusne krize aktualna tema in so že tudi brez dodanih biocidnih snovi, kot je bakrov oksid, lahko mejni izdelki, za katere je za razmejitev in opredelitev včasih potreben poglobljen pregled spremljajoče dokumentacije, embalaže, trditev idr.” opozarjajo na JAZMP.

Na evropski ravni obstajajo trije tipi mask: »navadne« maske, maske, ki so medicinski pripomočki in maske, ki so osebna varovalna oprema.

Ali je maska medicinski pripomoček ali ne, je odvisno od tega, ali jo je kot tako opredelil proizvajalec in ji v sklopu tega nadel medicinski namen. Proizvajalec pripomočka je namreč v skladu z zakonodajo tisti poslovni subjekt, ki izdeluje ali popolnoma predela pripomoček ali naroči zasnovo, izdelavo ali popolno predelavo pripomočka in ki ta pripomoček trži pod svojim imenom ali blagovno znamko,” še pojasnjujejo in nadaljujejo:  “Do koronavirusne krize so bile tipične maske, ki so bile medicinski pripomoček namreč kirurške in druge medicinske maske, ki so se nosile v zdravstvenih ustanovah, njihov primarni namen pa je bil, da zaščitijo neposredno okolico in kirurško rano pred tistim, ki masko nosi.

 

Med varovalno opremo, ki zaščiti tistega, ki jo nosi, je torej mogoče uvrstiti zgolj maske tipa FFP2/3, medtem, ko naj bi medicinske maske ščitile okolico. Enako velja tudi za doma zašite, ali kupljene maske iz tekstila. Kljub ugotovitvam se je strokovna skupina nazadnje odločila, da sešite maske v šolskih klopeh niso dovolj in, da je zahtevana uporaba medicinskih mask.

»Kirurška maska nudi bistveno večjo stopno zaščite, kot maska iz blaga,« je takrat odločitev pojasnila dr. Mateja Logar.

Seveda pa naj bi vse navedeno veljalo le ob pravilni uporabi, ob rednem menjavanju (to naj bi bilo priporočeno na vsako uro), pravilnem rokovanju in podobno. Temu pa smo v osnovnih in srednjih šolah redko priča.