Tako kot pri nas, se tudi v Avstriji ukrepi spreminjajo iz ure v uro. V petek so imeli predstavniki pristojnih služb novinarsko konferenco, kjer so predstavili nekaj novih ukrepov, ki pričnejo veljati od ponedeljka, 16. 3. 2020. Na seznamu teh ukrepov zaprtja mej zaenkrat še ni, a tudi to se lahko hitro spremeni.

Od torka bodo v Avstriji tako zaprte vse restavracije in lokali, razširili pa so tudi seznam držav, s katerimi bodo prekinili letalske povezave, je včeraj v parlamentu napovedal avstrijski kancler Sebastian Kurz. Močno so omejili gibanje ljudi in prepovedali druženje več kot petih oseb. Stanje v državi bo nadzorovala policija.

Zaprta bodo podjetja, ki niso nujna za vsakdanje življenje

Že od ponedeljka bodo zaprta podjetja v branžah, ki niso nujne za vsakdanje življenje. Prav tako bodo prekinili pouk v šolah in na univerzah. V torek pa bodo povsem zaprli tudi vse restavracije in lokale. Zaprli bodo tudi športna prizorišča in javne parke. Odprti bodo ostali supermarketi in lekarne, poročajo avstrijski mediji.

Kancler je ob tem povedal, da lahko ljudje dom zapustijo, samo če morajo na delo, kupiti hrano ali pomagati drugim. “Svoboda gibanja v naši državi bo zelo omejena,” je poudaril ob tem.  Prepovedano je tudi druženje več kot petih ljudi. Pristojne oblasti bodo zbiranje več kot petih oseb prekinile, njihovo neupoštevanje pa kaznovale.

V primeru karantene za plačo delavca migranta poskrbi Avstrija

Kot je za Marbor24.si dejal predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije Mario Fekonja, so delavci migranti v nekaterih avstrijskih podjetjih pričeli prejemati potrdila, da so tam zaposleni – slednje bo najverjetneje služilo kot nekakšna propustnica v primeru poostritve ukrepov.

“Ti isti pristojni so pa že v četrtek povedali, da v primeru, ko se delavec migrant znajde v karanteni, ali je območje, kjer živi zaprto ali območje, kjer se nahaja podjetje zaprto, torej v karanteni, njihov osebni dohodek refundira država Avstrija,” nam je zaupal Fekonja.

V službo kar s prtljago, pojavljajo se tudi odpuščanja

Ker pa se nekateri delodajalci bojijo scenarija, da bi ob zaprtju meja oz. karantene katere izmed dveh držav ostali brez kadra iz Slovenije, so se poslužili tudi drastičnih ukrepov. “Pri delodajalcih v Republiki Avstriji se pojavlja več scenarijev ravnanja. Nekateri so delavcem naložili, da v službo morajo s prtljago, saj se domov več ne bodo mogli vrniti in jih bodo nekje nastanili, pojavljajo pa se tudi že odpuščanja,” poroča Fekonja.

“Opozarjamo vas, da ne podpisujete sporazumnih odpovedi delovnega razmerja, brez pisnega zagotovila delodajalca, da vas bo sprejel nazaj, saj v tem primeru niste upravičeni do denarnega nadomestila v Republiki Sloveniji,” navaja sindikat na svoji spletni strani.

Avstrijska vlada je delodajalcem dala priporočila, da delavcev ne odpuščajo, ampak jih pošljejo na čakanje s pisnim zagotovilom, da jih po končani krizi zaposlijo nazaj.

“Opozarjamo vas, da ne podpisujete sporazumnih odpovedi delovnega razmerja, brez pisnega zagotovila delodajalca, da vas bo sprejel nazaj, saj v tem primeru niste upravičeni do denarnega nadomestila v Republiki Sloveniji,” navaja sindikat na svoji spletni strani.

Mnoga podjetja ne upoštevajo odloka o plačanem dopusti v primeru varstva otrok

Ogromno vprašanj je tudi na temo zaprtja šol in vrtcev ter posledično varstva otrok. Tako četrtkov odlok vlade Avstrije govori o tem, da imajo zaposleni z otroki, starimi do 14 let, pravico do 3 tedenskega plačanega dopusta. “Vendar se tudi tukaj pojavljajo samovoljne odločitve podjetij, ki odloka ne želijo upoštevati.”
Kot dodaja Fekonja, delavcem tako predlagajo, da se zaradi spreminjajočih navodil in ravnanj v primeru zaprtja mej ali podjetij za nasvet obrnejo na Sindikat delavcev migrantov, ki situacijo vseskozi spremljajo, ali pa na avstrijsko združenje delavcev Arbeiterkammer.

“Ponavljam, da ne smemo dopustiti, da bi delodajalci izkoriščali situacijo za nezakonito odpuščanje delavcev,” še dodaja na koncu.