Nedopustno je, da se morajo mladi, ki so – ob upoštevanju vseh omejitvenih ukrepov – zgolj izrazili svoje mnenje o nujni vrnitvi v šolske klopi, soočati z globami in postopki na sodišču, so danes sporočili tudi iz SVIZ-a.

Včeraj je po mesecu dni javno nastopila tudi ministrica za izobraževanje znanost in šport, ki je  med drugim komentirala tudi ukrep zoper mariborske dijake. Meni, da gre za mlade odrasle, ki naj sprejmejo posledice svojih dejanj. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) se ob tem sprašuje, če ni izhajala preveč iz sebe in svojega delovanja.

Opustite postopke, poziva SVIZ

SVIZ pristojne v sporočilu za javnost poziva, naj postopke proti mariborskim dijakom opustijo in jim z vso odgovornostjo omogočijo povratek k izobraževanju v šolah. Cena posledic epidemije covid-19, ki jo dijakinje in dijaki plačujejo že brez žuganja z globami ter sklicevanjem na odraslost in odgovornost – po navadi prav s strani tistih, ki imajo s tem sami največje težave –, je sama po sebi previsoka.

Pozivi mednarodnih ustanov

Številnim pozivom k prizadevanjem za čimprejšnje odprtje vzgojno-izobraževalnih ustanov sta se v teh dneh z odločnimi sporočili pridružili tudi vplivni mednarodni organizaciji. Izvršna direktorica Unicefa Henrietta Fore je poudarila, da z »vsakim dnem, ki mine, otroci, ki nimajo možnosti šolanja v živo, vse bolj nazadujejo, najvišjo ceno za to pa plačujejo najbolj zapostavljeni in že sicer potisnjeni na rob družbe«, pri nevladni organizaciji Save the Children pa so opozorili, da so otroci in mladi zaradi pandemije covida-19 iz šolskih klopi odsotni v povprečju 74 dni.