Eden najbolj prepoznavnih slovenskih DJ-ev in gostitelj edine radijske oddaje o elektronski glasbi na nacionalnem radiu Val 202 Tim Urbanya se poteguje za nagrado Ambasador, in sicer v kategoriji regionalna nagrada publike. 

Foto: Nejc Ketiš

Tim Urbanya je voditelj oddaje RH202, didžej in producent, ki že več kot poldrugo desetletje deluje v Sloveniji in tujini. Svojo glasbo je pričel ustvarjati pod glasbeno znamko Vale & Timo skupaj s stanovskim kolegom, prav tako znanim didžejem Mikom Valejem. Njuna skupna pot se je kasneje končala, Urbanya pa je vso svojo pozornost usmeril v radijsko oddajo Rush Hour, ki se je leta 2009 začela predvajati na komercialni radijski postaji Radio Center. Kot urednik in producent oddaje je nato po petih letih Rush Hour preselil v eter nacionalnega radia Vala 202. Rush Hour se je tako preimenoval v RH 202, Urbanya pa je nastopil tudi v vlogi voditelja oddaje.

Izbor nagrajencev v rokah strokovnjakov in javnosti

Vse od leta 2014 Urbanya vsak petek zvečer z elektronskimi ritmi trese radijske valove drugega programa Radia Slovenija, prireja dogodke RH 202 Live, gosti domače in tuje glasbene ustvarjalce ter podpira in na nek način tudi soustvarja slovensko elektronsko sceno. Oddaja Rush Hour je na frekvencah radia Val 202 pridobila še širši krog gorečih oboževalcev kot RH 202, zanimanje pa vzbudila tudi pri mednarodni javnosti. Oddaja je bila namreč nominirana za nagrado Ambasador v kategoriji regionalna nagrada publike, poleg RH202 pa je v naboru še oddaja Senzorama Radia Študent.

Zelo sem vesel, da smo del izbora, ki letos poteka že petič zapored. Organizatorji so letos dodali to rubriko, saj so vsa leta vključevali le hrvaške izvajalce. Super je, da scena postaja povezana, da denimo ljudje, ki so glasovali, vidijo, da tudi drugod obstajajo različne oddaje, izvajalci, založbe

“Zelo sem vesel, da smo del izbora, ki letos poteka že petič zapored. Organizatorji so letos dodali to rubriko, saj so vsa leta vključevali le hrvaške izvajalce. Super je, da scena postaja povezana, da denimo ljudje, ki so glasovali, vidijo, da tudi drugod obstajajo različne oddaje, izvajalci, založbe,” razlaga Urbanya.

Brez pravih klubov za elektronsko glasbo

Nagrada Ambasador elektronske glasbe zajema 28 kategorij, o najboljših pa odločajo strokovnjaki in javnost. Letos so tako dodali posebno kategorijo, ki bo nagrajevala najboljše akterje elektronske scene na regionalnem nivoju, že prvo leto pa si je nominacijo prislužil Tim Urbanya s svojim ustvarjanjem oddaje RH202. “Pri nas je sicer veliko dobrih ustvarjalcev elektronske glasbe, ki izdajajo pri priznanih založbah, a dejansko nimamo pravih klubov, kjer bi se lahko ti predstavili publiki. Klub je prostor, kjer se izvajalec dejansko lahko predstavi s svojim delom. Pri nas tako govorimo o nekakšni mikro sceni,” opisuje Urbanya.

Pri nas je sicer veliko dobrih ustvarjalcev elektronske glasbe, ki izdajajo pri priznanih založbah, a dejansko nimamo pravih klubov, kjer bi se lahko ti predstavili publiki. Klub je prostor, kjer se izvajalec dejansko lahko predstavi s svojim delom. Pri nas tako govorimo o nekakšni mikro sceni.

Glasovanje za nagrado Ambasador se je zaključilo v petek 26. februarja, podelitev pa bo v Opatiji 19. marca, vendar bo na izvedbo vplivala epidemiološka situacija. “Najpomembneje je sodelovati, saj tako pridobivamo na večji prepoznavnosti. Če dobimo nagrado, pa obljubljam velik žur, ko bo seveda mogoče,” še dodaja Urbanya.