Včeraj so v Vodolah v Vinski hiši Joannes Protner predstavili novo zgodbo z imenom in obrazom Maistra.

V osrčju vinogradov vse oči niso več uprte le v vino, odslej se ta vinogradni okoliš v Vodolah lahko pohvali z lastno proizvodnjo gina. Na posestvu Joannes Protner so v objemu narave »Tezenski šakali« in Protnerji predstavili svoj lasten gin – Maister. Kot so povedali na predstavitvi, se je sama zgodba začela že pred letom dni, ko so se fantje začeli poigravati z mislijo, da bi naredili svoj lasten gin. Zdaj njihov Maiser nastaja v Vodolah. »Vloga mojega očeta je bila zelo velika, saj ko je odšel v penzijo je kupil velik kotel,« pove Boštjan Protner. On jih je tudi naučil strpnosti v destilaciji. Jože Protner je sicer starosta slovenskega vinogradništva in mentor, ki bdi nad vsako destilacijo.

Štajersko začinjen gin

Okus Maister gina je pripravljen iz brinovih jagod, koriandra, kardamoma, azijskega cimeta, korenine angelike, sladkega korena, florentinske perunike in štajerskega mošančka, lipe. Narejen je z enkratno destilacijo.

Na predstavitvi smo lahko poskušali različne kombinacije Maister gina s tonikom. Izbirali smo lahko med citrusno kombinacijo z grenivko in pomarančo, ki je bolj sveža, ter zeliščno z baziliko in rožmarinom. Tomaž Krajnc, eden izmed tvornikov novega mariborskega gina, najbolj priporoča kombinacijo z baziliko.

Ime z dovoljenem domovinskega društva

Da novi mariborski gin nosi ime po Rudolfu Maistru ni samoumevno, to ime simbolizira Maribor. Aleš Arih, predsednik Domovinskega društva Generala Maistra je na predstavitvi povedal, da se mu zdi prav, da so pred uporabo imena za dovoljenje povprašali tudi njih, saj so nekateri pred tem uporabili ime brez njihove vednosti.