Več kot prepričljivo je slovenski avto leta 2019 postal Ford Focus! Na poti do naslova je prepričal prav vsa uredništva v izboru.

Četrta generacija popularnega modela v spodnjem srednjem razredu je v zaključku izbora, ki je tako kot lani potekal v Centru varne vožnje AMZS Vransko je namreč zasedla prvo mesto v vseh devetih uredništvih, s čimer si je naslov priboril z veliko prednostjo pred drugouvrščenim modelom Kia Ceed.

V izboru sodelovalo 28 modelov

Focusu je to sicer v zgodovini izbora uspelo že tretjič (2000 in 2012), toda tako prepričljivo še nikoli. Naslov Slovenski avto leta je tako prevzel od lanskega zmagovalca, Volkswagnovega Pola. V izboru, ki poteka že od oktobra je sicer sodelovalo kar 28 modelov, ki so se uvrstili v izbor. Bralci poslušalci in gledalci pa so v prvem delu izbrali pet finalistov, ki so se pomerili v zaključnem delu izbora. V tem delu glasujejo še novinarji devetih specializiranih uredništev, ki podelijo točke petim modelom.

Najbolj prepričana dodelana vozna dinamika

Kot rečeno – prepričljivo je zmagal Focus z zmagami v vseh uredništvih, najbolj pa je novinarje prepričala dodelana vozna dinamika, ergonomija notranjosti, sodobni motorji in asistenčni sistemi. Drugo mesto je zasedla Kia Ceed, kar je prav tako najboljša uvrstitev katerega koli modela te znamke v zgodovini. Na tretjem je pristal Škodin Karoq, kompaktni SUV, ki je sicer zmagal po številu glasov bralcev, poslušalcev in gledalcev. Na četrto mesto so novinarji postavili Volkswagnovega T-Roca, ki velja za nekakšnega terenskega Golfa. In peto mesto je osvojil Volvo XC40.