Rdeči križ Maribor in Nadškofijska Karitas Maribor že mislita na novo šolsko leto in šolske potrebščine, ki jih bodo učenci potrebovali jeseni.

Čeprav so učenci šele zapustili šolske klopi, v Rdečem Križu Slovenije – Območno združenje Maribor in Nadškofijski Karitas Maribor potekajo priprave na novo šolsko leto. Vsako leto je namreč več socialno ogroženih družin s šoloobveznimi otroki, ki jim šolske potrebščine predstavljajo velik zalogaj. Pomagate lahko tudi vi.

Rdeči križ – OZ Maribor s pomočjo Krajevnih organizacij oskrbel 500 otrok

V Skladišču humanitarne pomoči Rdečega Križa Slovenija – Območno združenje Maribor, pred pričetkom šolskega leta že tradicionalno razdeljujejo šolske potrebščine za osnovnošolce iz socialno ogroženih družin. »Posebej namenimo sredstva za nakup novih šolskih nahrbtnikov in osnovnih potrebščin kot so barvice, flomastri, zvezki A4 format, vodene barvice, tempera barvice, ravnila, pisala, radirke, peresnice ipd., v količini 300 kompletov. Zvezkov je seveda še več, ocenjujem da okoli dva tisoč kosov,« nam je povedal vodja humanitarnega skladišča Iztok Krebs.

Družinam, ki so v zelo težkih socialnih razmerah nudijo pomoč tudi v finančni obliki, sredstva pa so namenjena plačevanju različnih obveznosti ob pričetku šolskega leta. Poleg tega skozi vso leto zbirajo šolske nahrbtnike in ostalo, kar prinesejo ljudi v skladišče. Pomoč nudijo tudi Krajevne organizacije Rdečega križa – te krijejo plačila stroškov in šolskih potrebščin. V minulem šolskem letu so z novimi šolskimi  potrebščinami nudili pomoč 350 osnovnošolkam in osnovnošolcem, dodatno pa so razdelili še preko 100 rabljenih šolskih nahrbtnikov.

»Če k temu prištejemo še pomoč iz Krajevnih organizacij RK, je bilo na našem področju oskrbljenih preko 500 šoloobveznih otrok,« je dejal Iztok Krebs.

Skladišče humanitarne pomoči RKS OZ Maribor se nahaja v Ljubljanski ulici 23. Delovni čas je od ponedeljka do petka, od 7. do 15. ure, v sredo do 17. in v petek do 13. ure.

Lani v Nadškofijski Karitas pomagali 1.718 otrokom

V Nadškofijski Karitas Maribor trenutno zaključujejo vseslovensko akcijo Pokloni zvezek. Na področju, ki ga pokrivajo je na prošnjo sodelavcev in prostovoljcev Karitas odgovorilo kar 81 osnovnih šol, vrtcev in veroučnih skupin. Skupaj je bilo zbranih kar 6.210 zvezkov in drugih šolskih potrebščin. »Trenutno zbiramo sredstva za finančno pomoč otrokom pri nakupu delovnih zvezkov in drugih potrebščin z akcijo Otroci nas potrebujejo,« nam je dejal Darko Bračun, generalni tajnik.

Darko Bračun: »Osnovno pravilo pri doniranju velja: tisto, kar bi sam še uporabil ali nosil podarim človeku v stiski. V kolikor so stvari izrabljene ali odslužene jih odnesemo na za to primeren oz. določen prostor. Ljudem v stiski ne moremo predati stvari, ki niso več uporabne.«

S sredstvi, ki so jih uspeli zbrati lani, so na širšem mariborskem področju pomagali 1.718 otrokom iz 642 družin. Kot nam pojasni Bračun, so poleg zbranih zvezkov, teh je bilo okoli štiri tisoč, z dokupom ter ostalimi donacijami, razdelili več kot 17.000 šolskih potrebščin. »Največkrat se družine s šoloobveznimi otroki obračajo po pomoč pri plačilu delovnih zvezkov, prosijo pa tudi za zvezke, šolske torbe, barvice, peresnice, risalne bloke ter ostale šolske potrebščine glede na to kateri razred obiskuje posamezen otrok.«.

Zbiranje šolskih potrebščin je tako še vedno v polnem teku. Oddate jih lahko v Mariboru na Strossmayerjevi 15 ali v Humanitarnem skladišču Nadškofijske karitas Maribor na Ljubljanski 23. Dostava je možna vsak delovni dan od ponedeljka do petka med 7. in 15. uro. Vsem, ki se boste odločili pomagati, se zahvaljujejo za pomoč.