Tudi v Občini Lenart imajo največ težav z zagotavljanjem zaščitne opreme, so pa v zadnjih dveh dneh uspeli dobiti okoli 2000 mask, ki so jih medtem razdelili tistim najbolj potrebnim.

Na območju Lenarta so doslej zabeležili dva okužena z novim koronavirusom, tamkajšnji župan Janez Kramberger pa pravi, da razmere pozorno spremljajo. Tudi pri njih imajo največ težav z zagotavljanjem zaščitne opreme, so pa v zadnjih dveh dneh uspeli dobiti okoli 2000 mask, ki so jih medtem razdelili tistim najbolj potrebnim.

Kot je povedal Kramberger, so ves čas v navezi z regionalnim štabom civilne zaščite, ki ga vselej prosijo za dodatno opremo. Po njegovih informacijah te najbolj primanjkuje v zdravstvenem domu, zato upa, da bodo zaposlenim čim prej lahko omogočili varno delo za boj proti aktualni epidemiji.

Čeprav so se v nekaterih občinah župani odločili za razkuževanje javnih površin, Kramberger o tem pove, da se pri njih opirajo na jasna navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki meni, da je potrebno javne površine razkuževati le tam, kjer se je vsaj 15 minut zadrževal bolnik s potrjeno okužbo.

“Ne želimo si razkuževanja, saj si ne želimo takih primerov. Če pa bi do tega prišlo, smo tudi na to pripravljeni. Eno od lenarških podjetij nam je zagotovilo štiri pršilnike, od katerih smo enega že dali zdravstvenemu domu, tri pa ima občinski štab civilne zaščite. Na voljo imamo tudi za to potrebna razkužilna sredstva,” je zagotovil lenarški župan.

Preventivno zmanjšanje proizvodnje

Sicer pa dnevno razkužujejo prostore občinske zgradbe, kamor trenutno lahko vstopajo le tisti, ki se prej najavijo in upoštevajo preventivna navodila varnostnika. Enako velja tudi za vstop v upravno enoto, v skladu z navodili NIJZ pa pri njih delujejo tudi ostale inštitucije, kot so pošta, trgovine in bencinski servisi.

Kramberger se je odzval tudi na nekatere pozive, da bi moral zapreti lenarško podjetje, ki zaposluje največ ljudi. Kot je dejal, so z vodstvi podjetij v občini, tudi z družbo TBP, ves čas v stikih. Po njegovih besedah razume tako pomisleke zaposlenih, a tudi argumente vodstev teh podjetij, kjer mu zagotavljajo, da delujejo preventivno, zaposlenim zagotavljajo zaščitna sredstva ter da delujejo pod posebnimi pogoji.

“Ob tem v TBP dodajajo, da naj bi predvidoma v tem ali naslednjem tednu zmanjšali proizvodnjo,” je še dodal župan in ob tem delavce pozval, da resno jemljejo vse zaščitne ukrepe in navodila o njihovi uporabi v podjetju.

Medicinske sestre v zaščitni opremi

V Zdravstvenem domu Lenart imajo po besedah direktorja Jožefa Krambergerja trenutno odprti dve dežurni ambulantni, eno v dopoldanskem in eno v popoldanskem času, kjer delajo zlasti mlajši zdravniki, medtem ko starejši zdravniki pacientom predvsem zagotavljajo vso potrebno administracijo.

V času epidemije imajo odprt le en vhod, kjer obiskovalce v zaščitni opremi pričakajo medicinske sestre in preverijo namen njihovega obiska. Začenja jim primanjkovati zaščitne opreme, za zdaj pa nove, razen tiste, ki so si jo po različnih poteh uspeli zagotoviti sami, niso prejeli. Najbolj jim zdaj primanjkuje zaščitnih plaščev, ki jih imajo le še za dva ali tri resne primere, manjka pa jim tudi razkužil.

“Če ne bomo pravočasno prejeli dodatne opreme, bomo morali nekatere naše dejavnosti začasno ukiniti. Upam, da nam zaradi tega ne bo treba zapreti kar celotnega zdravstvenega doma,” je posvaril prvi mož zdravstvenega doma in vse, ki imajo znake okužbe, znova pozval, da najprej pokličejo svojega ali pa dežurnega zdravnika, ta pa bo ocenil, kako ravnati naprej.

STA