Orodjarstvo Gorjak d.o.o., družinsko podjetje iz Rač pri Mariboru, se ukvarja z izdelavo vseh vrst orodij, še zlasti tistih za avtomobilsko industrijo. Raška regijska gazela je že v prvi polovici letošnjega leta skoraj v celoti zapolnila kapacitete svoje proizvodnje. »Dela bi lahko sprejeli še več, a imamo pomanjkanje kadra,« pravi direktor Marko Gorjak.

Majhno družinsko podjetje je zaradi kvalitetne izdelave orodij, korektnega odnosa do kupcev in zaposlenih ter veliko odrekanja znotraj družine, v treh desetletjih postalo orodjarna, ki se lahko s svojimi storitvami in tehnologijo postavi ob bok največjim tovarnam v Evropi. Že leta so tesni partner bavarskemu avtomobilskemu velikanu BMW, trenutno pa so tudi v dogovarjanjih s podjetjem Daimler, ki na trg pošilja avtomobile pod znamko Mercedes.

V podjetju sledijo izboljšave in modernizacija

Orodjarstvo Gorjak je podjetje, ki zmeraj zre v prihodnost in svojim partnerjem zagotavlja, da v sodelovanju z njimi pridobijo izdelke, ki so kvalitetni in narejeni po najnovejših smernicah. V načrtih podjetja je do konca letošnjega leta dokončati proces avtomatizacije, kar bo bistveno spremenilo hitrost proizvodnje. Sledeč svetovnim trendom, bodo v podjetju kmalu investirali v robotizacijo, s čimer bodo lahko bistveno razbremenili zaposlene in jim omogočili naprednejša znanja kar v praksi.

Velik deficit delavcev na vseh oddelkih

S svojimi kvalitetnimi izdelki in odličnim odnosom si Orodjastvo Gorjak zagotavlja nenehen posel. Z velikimi naročili pa prihaja tudi potreba po dodatnem kadru, ki ga zmeraj iščejo. V svojih vrstah si želijo le kakovosten in zvest kader. Velik deficit kadra se namreč zadnja leta pojavlja tudi v kovinski industriji, med drugim. »Poleg pomanjkanja na strani izobraževalnih institucij je velik problem tudi to, da takšni poklici, kot so orodjar, brusilec ali strugar med mlajšo populacijo enostavno več niso tako privlačni,« je zaskrbljen Marko Gorjak.

Poleg pomanjkanja na strani izobraževalnih institucij je velik problem tudi to, da takšni poklici, kot so orodjar, brusilec ali strugar med mlajšo populacijo enostavno več niso tako privlačni.

Na večini oddelkov jim je sicer uspelo sestaviti dovolj velike ekipe. Pomagali so si tako, da so veliko kadra izobrazili kar sami, kar pa na koncu zahteva veliko finančnih sredstev in časa. »Sedaj bi nam prav prišel še kak brusilec in nekaj izkušenih operaterjev na CNC rezkalnih strojih,« ocenjuje Gorjak, ki si želi, da bi se ti poklici bolj cenili in bi mladi ugotovili, da gre za zanimive poklice, ki ponujajo veliko novih znanj. Podjetje poleg konkurenčnih plač, ponuja zelo zanimivo delo, saj nimajo serijske proizvodnje, kar pomeni, da je vsak projekt za sebe nov in unikaten orodjarski izziv.

Sedaj bi nam prav prišel še kak brusilec in nekaj izkušenih operaterjev na CNC rezkalnih strojih.

Kljub temu, da gre za veliko podjetje, ki deluje v industriji, si v družinskem podjetju želijo, da so odnosi v podjetju zgrajeni predvsem na domačnosti in medsebojnem zaupanju. »Ker je pri tako velikem številu ljudi težko zares slišati vse zaposlene, smo ravno sredi procesa vzpostavitve kadrovske službe, ki bo poskrbela za to, da bo našim zaposlenim v službi še prijetneje,« zaključi direktor Orodjarstva Gorjak, Marko Gorjak.

Podjetje je bilo sicer za svoje delo že prepoznano in nagrajeno s prestižno regijsko gazelo, a ne spijo na lovorikah, temveč še naprej zrejo v prihodnost. Pri Orodjarstvu Gorjak si nenehno prizadevajo za izboljšave na tehničnem področju, kot tudi na področju medosebnih odnosov. Nenehno so v iskanju potencialnih delavcev, ki bi se pridružili v dinamično delovno okolje ter rasli skupaj s podjetjem in razvijali svojo kariero.

Več o prostih delovnih mestih lahko izveš na njihovi spletni strani ali jim pišeš na [email protected]