Letošnje praznovanje pusta je zaradi vseh omejitev precej drugačno. Na Štajerskem je pust od nekdaj veljal za velik praznik, kar se odraža tudi pri pripravi prazničnih jedi, ki so jih gospodinje pripravljale s posebno skrbnostjo.

Sodobna kulinarika ni najbolj naklonjena mastnim jedem, v pustnem času pa si kljub temu radi privoščimo kakšne mastne»pregrehe«. Nekoč je veljalo, da so v pustnem času, ki traja od svečnice do pustnega torka, »pospravili« zaloge kolin, potem pa je sledil post do velike noči.

O kalorijah se med pustom ne sprašuje

Tudi danes se v tem času kuha prekajene krače in rebrca, pa razne klobase, ponudi se tudi meso iz tunke. Pust je čas, ko se o kalorijah ne sprašuje in pravi sladokusci se v tem času držijo pravila, da je »pust mastnih ust«.

Na Dravskem polju, ki meji na Ptujsko »kurentovo » polje, v pustnem času po tradiciji zadiši po mesnih prekajenih dobrotah. Te so najboljše, kadar so pripravljene na star, tradicionalen način.

Mesne dobrote je potrebno ročno nasoliti in pustiti, da sol sama preide v notranjost. Meso je nato potrebno prekaditi z naravnim dimom bukovih drv. V času pusta se kuhajo predvsem svinjske prekajene krače in svinjska prekajena rebra, ki so primerno “sočna” za ta čas. Meso se praviloma kuha kakšno uro in pol ob rahlem vretju, natančen čas kuhanja pa je odvisen od velikosti kosov.

Pravilno pripravljeni kosi že med kuhanjem oddajajo tipično dimno aromo, ki prikliče občutke domačnosti in prazničnosti tega veselega časa. Prekajeno meso lahko ponudimo toplo ali hladno z različnimi prilogami. Na Štajerskem je to najpogosteje krompirjeva solata z domačim bučnim oljem, zelje, repa in hren. Seveda pa ne gre pozabiti, da se vsako pustno kosilo zaključi s krofi, flancati ali miškami.

Priprava ostaja tradicionalna

V mesnici KZ Rače se začnemo na pust pripravljati že kakšne tri tedne pred svečnico z odbiro primernih slovenskih prašičev. Izdelki, ki so najbolj prodajani v tem času, so cenovno dostopni. V tem času je več povpraševanja po nekoliko bolj mastnem mesu, kot denimo za veliko noč. Veliko povpraševanja je tudi po mesnatih kosteh in nogicah, ki se uporabljajo za tipične kisle juhe. Te so stalnica v teh mrzlih dneh.

Kljub temu da praznovanje pusta letos morda ne tako živahno kot sicer in bo na ulicah srečati manj maškar, se običaji in šege priprave prazničnih obrokov ohranjajo. Tudi povpraševanje in prodaja mesnih izdelkov zato poteka po tradicionalni dinamiki.