Donirana hrana je projekt, ki ga že nekaj let izvaja Nadškofijska Karitas Maribor. Prostovoljci vsak večer med 20. in 22. uro obiščejo trgovske centre ob zaprtju in prevzamejo prehrambene izdelke ob izteku ali tik pred rokom uporabe.

Nadškofijska Karitas Maribor že nekaj let izvaja program Donirana hrana. Prostovoljci vsak večer med 20. in 22. uro obiščejo trgovske centre ob zaprtju in prevzamejo prehrambene izdelke ob izteku ali tik pred rokom uporabe. Gre za izdelke, ki so ob ustreznem rokovanju še vedno uporabni in predvsem koristni tistim, ki potrebujejo pomoč.

Dnevno prejmejo med 400 in 500 kilogramov izdelkov

V zadnjem letu prevzemajo donirano hrano v 20 trgovinah in trgovskih centrih. Tovrstni dogovor imajo sklenjen v trgovinah Spar, Interspar, Tuš, Mercator, Hofer in Lidl. Prostovoljci hrano prevzemajo s tremi Karitasovimi vozili. V preteklem letu je v projektu sodelovalo 27 Karitasovih prostovoljcev, ki so opravili skupno 4.641 prostovoljskih ur v katere spada prevzem, skladiščenje, sortiranje in razdeljevanje hrane socialno najbolj šibkim prejemnikom ter vodenje ustreznih evidenc in skrb za red in čistočo. Kot povedo v Karitasu je bilo lani realiziranih 1.114 potnih nalogov in prevoženih 25.562 kilometrov s tremi vozili Karitas.

»Količina dnevno prejetih živil (400-500 kg) je omogočala, da smo lahko po vnaprejšnjem fiksnem razporedu vsakodnevno vključili do 25 prejemnikov donirane hrane dnevno ali 57-78 oseb dnevno. Letno smo prejeli in razdelili 182 ton hrane,« povedo v Nadškofijski Karitas Maribor.

V program vključenih več kot 600 oseb

Najpogosteje prejmejo kruh, pekovske izdelke, zelenjavo, sadje, solate, sendviče, jogurte in podobno. Omenjene artikle hranijo v hladilnih omarah na sedežu skladišča, nato jih naslednje jutro razdelijo. »Strokovna delavka pred vključitvijo v program opravi prvi razgovor, preveri dokumente in ugotovi upravičenost oz. potrebo. Po vključitvi se 3 x letno opravi razgovor in spremlja stanje stiske ter ustreznost dodeljene pomoči,« pojasnijo.

Lani je bilo v program skupno vključenih 220 družin in posameznikov, skupno 672 oseb.  Ob vzpostavitvi mreže dnevnih prevzemov ter razdeljevanja kruha in pekovskih izdelkov s strani mreže Župnijskih Karitas v Mariboru ter drugih socialnih ustanov, ocenjujejo na vključitev dodatnih 60-90 oseb. Torej skupaj 107-158 oseb dnevno.

Večinoma gre za prejemnike socialnih transferjov, nizkih pokojnin ali zaposlenih z nizkimi dohodki. Med prejemniki so tudi osebe, ki imajo težave v duševnem zdravju.