Današnji tezenski bolšjak je bil (tudi) tokrat pomladansko/praznično obarvan.

O, pa še kako. Spet se nas je zgrnilo od blizu in daleč, slišal si vse od naše pristne mariborščine, do “šprahe” tam čez mejo, pa narečja iz Slovenskih goric. Sicer pa nekako tako velja tudi za ponudbo. Več nas je, več pametnega se najde na “štantih” pred in na bolšjaku samem. Tako je bila tudi danes ponudba pestra, da je le kaj, najbolj pisano pa je bilo prav na predelu, kjer je naprodaj sadje in zelenjava.

Kaj cvetno nedeljo smo pa “prešpricali”?

Ko sem jo takole mahnila čez “parkplac” proti vhodu bolšjaka, mimo skupine ljudi, opazim, da ena od mimoidočih v rokah nosi oljčne vejice. Da se ne oziram nevljudno čez ramo in pogledujem kot kak radovednež, grem dalje, sama pri sebi pa si mislim, da sem verjetno že narobe opazila. Potem pa spet. Drugi mimoidoči. Enaka zgodba. Oljčna vejica. Čakaj malo, kaj danes je cvetna nedelja? Je mogoče, da sem jaz letos to “prešvicala”? Ker je po boljšaku moja redna postojanka prav cerkev, sem se takole sama pri sebi resno zamislila, ali je danes res cvetna nedelja, jaz pa brez “opreme”, torej, kot velevajo običaji oljčne vejice ali pa presmeca.

Na kramarju je bilo tako na več mestih mogoče nabaviti košate oljčne vejice, dobili pa so se tudi lično izdelani presmeci oziroma butarice, ki jih prav tako po običaju nesemo v cerkev teden dni pred veliko nočjo. 

No, ne vem, ali je bila kriva ena ura spanca manj ali pa samo vpliv zgodnje jutranje ure, dileme je bilo po premisleku hitro konec. Cvetna nedelja je drug teden, ampak priprave pa so stekle že danes.

Priprav na veliko noč pa so se prav na svoj način lotili tudi osnovnošolci iz Hoč. Zagotovo se spomnite, da so pred božičnimi prazniki z različnimi prazničnimi izdelki zbirali prostovoljne prispevke, da bi si lahko privoščili valeto. No, tokrat so se lotili nabirke s pomočjo velikonočnih izdelkov. Na stojnici so tako danes ponujali različna jajčka, zajčke, voščilnice in druge nepogrešljive dodatke za veliko noč. Lepo je videti, da tisto danes sicer “zlajnano” prepričanje, da če hočeš nekaj imet`, moraš nekaj naredit`, s katerim smo “gor rastli”, v zadnjem času pa nas velikokrat hočejo prepričati, da smo vsi, ki tako razmišljamo, malo “za cajtom”, še vseeno drži. In da s tem “gor rastejo” tudi mlajše generacije. Deveti a, imate mojo podporo, upam, da vam do junija uspe!

Vrtičkarji, vrtičkarji, pa sezona špargljev je tu

Sicer pa je bilo danes vse že nared tudi za nadaljnje praznovanje velike noči same. Med suho robo je bilo mogoče izbirati med košarami, takšnimi in drugačnimi, malimi in velikimi, pa prtički, s katerimi pokrijemo velikonočna jedila ali pa pokrijemo mizo, no, precej obiskovalcev se je domov odpravilo tudi z zajčki iz slame, ki so minulih nekaj tednov postali pravi hit.

Tisti najbolj zavzeti obiskovalci, ki skrbijo, da jim nič ne uide, so že danes lahko nabavili tudi domač hren, izbrati pa je bilo mogoče tudi že velikonočno šunko. Štanti z domačimi mesninami so se kar šibili od takšnih in domačih mesnatih dobrot, našlo pa se je vse od “zelhanega”, do tunke, pa klobas in še bi lahko naštevali.

Sicer pa je uradno sezona odprta tudi za mlado zelenjavo. Na enem izmed štantov je bilo že v ponudbi “zeleno zlato”, oziroma po naše šparglji, pa tudi domači krompirčki so se že smejali med ostalo ponudbo zelenjave.

Sicer pa se je danes še vedno obiskovalcev tudi kar trlo med sadikami sadnega drevja in vinske trte, kupiti pa je bilo mogoče tudi zelišča, grmovnice in sadike zelenjave. Ja, sezona vrtičkanja se je uradno pričela, malo še pa bo tudi na vrtovih zadišalo po sveže pokošeni travi in domačih pridelkih.