Po vsem svetu danes, že 50. leto zapored, temu dnevu v čast poštni operaterji, med njimi tudi Pošta Slovenije, pripravijo različne dogodke, saj praznovanja ob svetovnem dnevu pošte skrbijo za ohranjanje zavesti o vlogi pošte v vsakdanjem in poslovnem življenju ljudi.

FOTO: Mitja Novak

Pred natanko petdesetimi leti je bil na kongresu Svetovne poštne zveze (SPZ) (Universal Postal Union – UPU) 9. oktober razglašen za svetovni dan pošte, saj je bila na ta dan leta 1874 v Švici ustanovljena Svetovna poštna zveza. Po vsem svetu danes, že 50. leto zapored, temu dnevu v čast poštni operaterji, med njimi tudi Pošta Slovenije, pripravijo različne dogodke, saj praznovanja ob svetovnem dnevu pošte skrbijo za ohranjanje zavesti o vlogi pošte v vsakdanjem in poslovnem življenju ljudi.

Na svetovni dan pošte različne aktivnosti

Pošta Slovenije 50. svetovni dan pošte obeležuje z različnimi dogodki in aktivnostmi. Tako so za vrtce pripravili natečaj na temo ‘Poštar Pavli rad bere’, za osnovnošolce natečaj ‘Za razglednice’, na družbenih omrežjih pa izvedli tematsko nagradno igro. Skupaj z Muzejem pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu danes organizirajo brezplačni ogled muzejske zbirke, za zainteresirane skupine otrok pa brezplačne, strokovno vodene oglede poštnih logističnih centrov. V okviru praznovanja se zaključuje tudi dobrodelna akcija ‘Poštar Pavli polni šolske torke’, v okviru katere so na poštah zbirali šolske potrebščine in finančne prispevke za otroke iz socialno ogroženih družin. V letošnjem letu so od začetka akcije zbrali 21.700 kosov različnih šolskih potrebščin, ki so jih predali Zvezi prijateljev mladine Slovenije, ter 7.960 evrov denarnih nakazil pravnih in fizičnih oseb.

Generalni direktor Pošte Slovenije mag. Boris Novak ob svetovnem dnevu pošte izpostavlja: »Prvi poštni operaterji so bili pionirji na področju zmanjševanja razdalj med ljudmi – tako časovnih, krajevnih kot tudi idejnih. Če razvoj danes na prvo mesto postavlja nove oblike komunikacije – internet in telefonijo, ki razdalje med ljudmi še zmanjšujejo oziroma celo odpravljajo – je bistvenega pomena, da se poštni operaterji na te spremembe znamo in zmoremo odzvati ter poiskati nove rešitve.«

Nov sistem za avtomatski sprejem paketnih pošiljk na Pošti Slovenije

Na pošti 1102 Ljubljana je 11. septembra pričel delovati nov DWS sistem (Dimensioning Weighing Scanning), s pomočjo katerega se zagotovi avtomatiziran sprejem paketnih pošiljk. Naprava DWS lahko sprejme 700 paketov na uro, pri čemer omogoča nalaganje paketov mešano, ne glede na to, od katerega pošiljatelja so, ter olajša delo zaposlenih na Pošti Slovenije.

Obnovljen vozni park Pošte Slovenje

V letu 2019 je Pošta Slovenije svoj vozni park okrepila z 263 lahkimi dostavnimi vozili, od tega s 15 električnimi, in 67 srednjimi dostavnimi vozili ter s šestimi osebnimi vozili. Poleg tega so voznemu parku priključili še štiri tovorne prikolice, v začetku prihodnjega leta pa bo dobavljenih še 18 novih tovornjakov.

Nova vozila so razpršena po poštah poslovnih enot Maribor, Ljubljana, Celje in Koper ter v obeh logističnih centrih – v Ljubljani in Mariboru. Poleg navedenih vozil je Pošta Slovenije kupila tudi 333 skuterjev, katerih dobava bo potekala v skladu s potrebami v petih intervalih.

Ob tem Pošta Slovenije že nekaj let v skladu z družbeno odgovorno naravnanostjo širi svoj vozni park z vozili, prijaznimi do okolja. Trenutno ta obsega 35 električnih lahkih dostavnih vozil, 57 lahkih električnih štirikolesnikov, 40 električnih koles, dva električna skuterja in en električni trikolesnik.  

Za zdrave in varne delovne razmere sodelavcev Invalidskega podjetja Pošte Slovenije – IPPS

V Portorožu so 24. in 25. septembra potekali 18. dnevi poklicne in zaposlitvene rehabilitacije pod naslovom Dostopnost za vse. Udeležencem srečanja so na povabilo ZPIZ-a predstavili prilagoditev delovnega mesta z vakuumskim manipulatorjem na pošti 3102 Celje ter v kratkem videu prikazali, kako je poskrbljeno za zaposlene invalide in kako je zanje urejeno delovno okolje v invalidskem podjetju IPPS in Pošti Slovenije.

Prestižna nagrada slovenski poštni znamki

Slovenska znamka z motivom brkate sinice je zmagala na tekmovanju za najlepšo znamko serije Europa 2019. Prvo mesto je slovenski znamki dodelila strokovna komisija PostEuropa. Gre za eno najprestižnejših in najodmevnejših tekmovanj s področja filatelije. Nagrado za najlepšo znamko serije Europa 2019 je predstavniku Pošte Slovenije Darku Lončariču (skrajno desno na fotografiji) podelil veleposlanik Republike Slovenije v Bruslju, njegova ekscelenca, dr. Rado Genorio (na sredini). Ob njima je Botond Szebeny, generalni sekretar PostEuropa.