Koalicija včeraj ni podprla amandmaja k rebalansu državnega proračuna, s katerim bi Ministrstvu za zdravje povečali sredstva za izgradnjo Zdravstvene postaje Tezno. Mariborski poslanec iz vrst SMC, s katero je tudi kandidiral mariborski župan Arsenović, amandmaja ni podprl. Prav tako ne Dejan Kaloh iz SDS. Branislav Rajič (SMC) trdi, da zavrnjen amandma ne more vplivati na gradnjo Zdravstvene postaje Tezno.

Državni zbor je včeraj zavrnil amandma Socialnih demokratov, s katerim bi v rebalansu Ministrstvu za zdravje za 10 milijonov povečali sredstva in s tem omogočili izgradnjo prepotrebne Zdravstvene postaje Tezno.

Mariborska opozicijska poslanka Lidija Divjak Mirnik je bo tem zapisala, da bi včeraj lahko imeli sredstva za to investicijo, če bi bila volja.

“Pa je pač ni bilo! Žal! Ker koalicija SDS, SMC, Nsi, in DeSUS ni glasovala za. Tako preprosto je to. Kdaj bo, ko bo, pa bomo videli“, je še dodala.

Branislav Rajić: “Izpostavljam resnična dejstva, tehnično amandma ne pije vode”

Mariborski poslanec Branislav Rajić iz koalicijske SMC, ki se je vzdržal ob glasovanju je glede tega na svojem FB profilu zapisal, da glede na podtikanja v zvezi z včerajšnjim glasovanjem o enem amandmaju rebalansa proračuna (ki sploh ne more vplivati na gradnjo ZD Tezno) izpostavlja resnična dejstva. SD je predlagal amandma, s katerim se Ministrstvu za zdravje povečujejo sredstva za 10 mio evrov na podprogramu Sredstva za financiranje epidemije COVID-19.

Rajić obtožuje opozicijska poslanca Lidijo Divjak Mirnik in Franca Trčka, da iz tega skušata narediti lastno PR zgodbo, da nesramno zavajata, ker projekta ZD Tezno v Načrtu razvojnih programov Ministrstva za zdravje ni in z rebalansom proračuna se tega ne da popraviti. To se lahko po njegovem ureja v okviru sprejemanja proračuna.

Dejstvo je, da je nov ZD v Teznem nujno potreben, vendar razlog za to ni COVID-19, tega s COVID-om ne moremo opravičevati. Kar je še bolj pomembno, to ne pomeni prav nobenega zagotovila in ni pravne osnove, da bi bilo teh 10 mio porabljenih za izgradnjo ZD Tezno, saj se investicija enostavno ne da izvajati pod to točko, še zapiše Rajić.

Z obrazložitvijo problematike, ki je po njegovem mnenju neustrezno stlačena v ta amandma se je kot Mariborčan strinjal, vendar po njegovem tehnično predlagani amandma ne pije vode. “Sredstva v višini 10 mio bi se morala povečati na podprogramu Sofinanciranje investicij v primarnem zdravstvu.“, še zapiše.

“Zato gre tu za čisti populizem, ki v svoji nesramnosti gre čez meje dostojnih političnih potez. Ker se brezrezervno strinjam, da je izgradnja ZD Tezno nujna, pa amandmaju SD nisem nasprotoval”, zaključuje svoj zapis Branislav Rajić.

Obtožuje opozicijska poslanca Lidijo Divjak Mirnik in Franca Trčka, da iz tega skušata narediti lastno PR zgodbo, da nesramno zavajata, ker projekta ZD Tezno v Načrtu razvojnih programov Ministrstva za zdravje ni in z rebalansom proračuna se tega ne da popraviti. To se lahko po njegovem ureja v okviru sprejemanja proračuna. Če bo tak amandma pri sprejemanju prihajajočih proračunov potreben, Rajić nima nobenih težav, da bi ga sam vložil ali podprl. Ne more pa podpreti nečesa, kar ‘a priori’ ni izvedljivo. “Zato gre tu za čisti populizem, ki v svoji nesramnosti gre čez meje dostojnih političnih potez. Ker se brezrezervno strinjam, da je izgradnja ZD Tezno nujna, pa amandmaju SD nisem nasprotoval“, zaključuje svoj zapis Branislav Rajić.

Zamik pri gradnji

Pred časom smo poročali o zamiku pri pripravi gradnje zdravstene postaje. Kot so takrat pojasnili na mariborski občini, bo pri projektu prišlo do nekajmesečnega zamika. Načrti, da bi se dela pričela še letos, so tako malo verjetni. O tem smo pisali v članku Zamik pri gradnji nove zdravstvene postaje Tezno.

ZP Tezno