Božič in Novo leto se nezadržno bližata, zato turistične agencije beležijo večje povpraševanje po aranžmajih predvsem tistih, ki ju ne želijo pričakati doma in potovanja ne želijo izpeljati v lastni režiji.

V uredništvu Maribor24.si smo prav zato preverili, kaj te ponujajo Mariborčanom v čarobnem decembru in katere so tiste »top destinacije«, ki so jim najbolj zanimive.

Božič v kratkih hlačah in pod palmami

V agenciji Sonček opažajo, da je december za potovanja še posebej čaroben, bodisi je povezan s snegom, bodisi se čudimo Božičkom v kratkih hlačah ki je pod palmami. »Glavnina počitnic se je v zadnjih letih iz novoletnega termina prenesla na nekaj cenejšega v božičnih počitnicah. Ker imamo v agenciji Sonček res pestro izbiro vseh vrst počitnic, zato je tudi izbor Mariborčanov raznolik. Največ jih obišče terme in bližnje obmorske hotele, nekateri se odpravijo v smučarske centre, kjer decembra prično odpirati smučišča z zabavnimi ‘ski opening’ programi.

Od toplih krajev sta pozimi najbolj priljubljena Egipt in Kanarsko otočje, od bolj oddaljenih pa Maldivi, Šrilanka, Tajska, Kuba, Dominikanska republika, Mauricius …

Od toplih krajev sta pozimi najbolj priljubljena Egipt in Kanarsko otočje, od bolj oddaljenih pa Maldivi, Šrilanka, Tajska, Kuba, Dominikanska republika, Mauricius … Nekateri se podajo v evropske prestolnice po nakupih ali zgolj na uživanje v lepo okrašenih mestih. Še posebej dobro so obiskane tiste z znanimi božičnimi sejmi, med katerimi še vedno »kraljujejo« Zagreb, Dunaj, Salzburg, Gradec …,« je pojasnila Nataša Jeza Kotnik, vodja tamkajšnjega marketinga.

Lokalno tematski vikendi

V Sončku smo se letos še posebej potrudili ponuditi vsebinsko razširjene tematske vikende. »V Prekmurju smo se tako povezali z lokalno ponudbo in sestavili paket Kulinarično razvajanje v Prekmurju, v Opatiji smo vključili lokalno čokolado in jo dodali celo maserjem pod roke, v Rabcu se bomo vozili z e-kolesi, v Rogaški Slatini se kulinarično razvajali v dvoje, v Portorožu pa obiskovali savne. Decembra v Portorožu ponovno gostimo svetovno znanega bioenergetika Zdenka Domančića, katerega termini so vselej zasedeni do zadnjega mesta,« pravi in še: »Naj opozorimo še na posebne silvestrske pakete v hotelih ob morju in v toplicah, imenovane Silvestrujte po svoje. Gre za pakete, kjer ni obvezne silvestrske večerje, zato ljudje silvestrujejo na ulicah, v bližnjih lokalih ali pa kar v sobi. Gre za cenovno najbolj ugodno silvestrovanje, ki pa ga rade rezervirajo tudi družine z majhnimi otroki.«

Največ  2 uri vožnje iz Maribora

Sergej Sedak iz Turistične agencije Bonus Maribor je dejal, da v adventnem času ter med božičnimi in novoletnimi prazniki opažajo predvsem velik interes strank po krajših (enodnevnih) izletih. »V poštev pridejo večja mesta z znanimi adventnimi sejmi (Dunaj, Zagreb,…). Večje povpraševanje je tudi po wellness paketih v boljših hotelih ob morju, ki ponujajo notranji bazen in po paketih v termah. Na splošno za te krajše pakete gostje ne želijo potovati daleč, torej gre za bližnje destinacije, ki so od Maribora oddaljene največ  2 uri vožnje,« je razložil Sedak.

Za silvestrske aranžmaje okoli 300 evrov

Povpraševanje po silvestrovanjih po njegovih besedah najbolj naraste v prvi polovici decembra –  mlajši se večinoma odločajo za cenejše aranžmaje, tudi s silvestrovanji na prostem v kateri od evropskih prestolnic.

»Starejše generacije veliko povprašujejo po organiziranih silvestrovanjih z avtobusnimi prevozi (3-dnevni aranžmaji), letošnji hit pa je silvestrovanje v Dalmaciji v hotelu Pinija.«

»Starejše generacije veliko povprašujejo po organiziranih silvestrovanjih z avtobusnimi prevozi (3-dnevni aranžmaji), letošnji hit pa je silvestrovanje v Dalmaciji v hotelu Pinija,« je pojasnil Sedmak in sklenil, da se cenovno se silvestrski aranžmaji gibljejo okoli 300 evrov po osebi.

Cene se gibljejo med 300 in 400 evrov

Jože Režonja iz agencija Relax turizem, je povedal, da za božično-novoletne praznike opažajo porast povpraševanja in rezervacij, v primerjavi z letom 2018 za 11 odstotkov. »Podobno kot v prejšnjih letih, je tudi letos največ povpraševanja in tudi rezervacij v naši novoletnih klubih, in sicer Zadar, Vodice, Makarska rivijera in silvestrovanja v Vojvodini, Sarajevu, Parizu ter na Cipru,« je razložil Režonja in nadaljeval, da so za vse naštete programe že zagotovljeni odhodi. »V Zadru, Vodicah in Makarski rivijeri bo v vsakem hotelu več kot 350 naših gostov (organiziran prevoz, vsak večer glasba, animacija, nastopi (Tanja Žagar, Čuki, Magazin…),« je dodal Režonja. In cene paketov? Te se gibljejo med 300 in 400 evrov ter imajo vse vključeno (all inclusive).

Slovenska obala, zdravilišča, smučišča…

V Relax turizmu beležijo tudi porast rezervacij (programi Silvestrovanja) na Slovenski obali (Portorož), zdravilišča in terme, smučišča, obiski evropskih prestolnic. »Kar nekaj naših gostov bo vstopilo v leto 2020 na tropskih destinacijah. Tudi tu beležimo porast,« je sklenil Režonja.

Kratka raziskovanja božično okrašenih mest

Nena Kraševec Mišič, Marketing and PR Manager v TA Palma, pojasnjuje, da je povpraševanje je večje kot v lanskem letu, s to razliko, da se je intenzivnost prodaje pričela že bistveno prej. »Po naših zadnjih raziskavah si naši gostje privoščijo potovanja in počitnice večkrat letno, v mesecu decembru pa predvsem na kratka raziskovanja božično okrašenih mest.  Moramo  poudariti, da je veliko Slovencev spoznalo, da so cene v povprečju veliko ugodnejše,  v kolikor potujejo organizirano,« je dejala Kraševec Mišičeva in na vprašanje kam Mariborčani najraje potujejo, odgovorila: »V letošnjem letu se je veliko gostov odločilo za eno ali večdnevna potovanja v evropske prestolnice ali priljubljena mesta, predvsem zaradi ugodnih cen.

Tako v Italiji z obiskom Šagre v Portogruaru in Caorla, na Madžarskem sladkih dimnikov v Pecsu, predbožične pravljice ob Vrbskem jezeru, seveda pa tudi v številna druga evropska mesta, kjer povsod diši po praznikih.

Povezali so jih z nakupi in ogledi in tako se bodo z veseljem prepustili prazničnemu vzdušju, ki je v tem času na vsakem koraku. Glede na to, da je veliko število gostov že bilo na tradicionalnih adventnih potovanjih, smo pripravili kar nekaj novosti. Tako v Italiji z obiskom Šagre v Portogruaru in Caorla, na Madžarskem sladkih dimnikov v Pecsu, predbožične pravljice ob Vrbskem jezeru, seveda pa tudi v številna druga evropska mesta, kjer povsod diši po praznikih.  Tako je veliko zanimanja za Prago, Dunaj, Gradec, Budimpešta, Nürnberg in Rothenburg, München, Salzburg in Wolgangsee, Padovo, Verono. Od letalskih ponudb pa je največ zanimanja za London, Istanbul, Barcelono, Valencio, Madrid, Lizbono , Pariz, Berlin.«

Trkanje na Božičkova vrata

Kupcem ponujajo tudi tradicionalen in poseben produkt,  kamor s posebnim letalom letijo na Laponsko in potrkajo na vrata Božičku ter njegovi ekipi. »Potovanje je za velike in male,« dodaja. Ves december in vse do poletja pa je na voljo t. i. Top produkt, počitnice in potovanja po Egiptu, saj vsako soboto letijo v Hurgado. Za novo leto, ugotavljajo, so zanimive številne prestolnice, pa tudi daljša potovanja po Maroku,  Dubaju, Omanu, Ameriki, Kubi, Indiji, Tajski, Mehiki, Sejšelih, Maldivih, zanimiv je tudi Dunaj.

Tradicionalno usmerjeni v družinski počitnice

In koliko denarja so pripravljeni Mariborčani odšteti za aranžmaje? »Popolnoma različno. Od 50 evrov naprej pa do nekaj tisoč evrov. Mariborčani namreč radi potujejo, nekateri so sicer še vedno tradicionalno usmerjeni v družinski počitnice, v krogu domačih.  Veliko pa se jih odloča prav zaradi velikega števila prostih dni za krajše ali daljše počitnice oziroma potovanja,« je sklenila Kraševec Mišičeva.