Ena od nalog policistov te dni je nedvomno opozarjanje državljanov, da zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije spoštujejo vladni začasni odlok o prepovedi gibanja in zbiranja na javnih krajih. Globe kršiteljem po zakonu o nalezljivih boleznih sicer izreka zdravstveni inšpektorat, s katerim sodeluje policija. In te znašajo od 41,73 do 417,29 evra.

Vlada je za zajezitev epidemije do preklica prepovedala gibanje in zbiranje ljudi na javnih krajih in površinah. Gibanje skupin je omogočeno le tistim, ki živijo v skupnem gospodinjstvu ali pa so člani družine.

Opravili 88 nadzorov javnih krajev

In četudi so ulice v središču mesta preko dneva bolj ali manj prazne, policija iz drugih slovenski mest ter krajev pa v zadnjih dneh prejema klice o domnevnih kršitvah tega odloka, smo na Policijsko upravo (PU) Maribor naslovili novinarsko vprašanje, ali zaznavajo kršitve na območju policijske uprave, ki jo pokrivajo. Tamkajšnji predstavnik za odnose z javnostmi Miran Šadl je povedal, da so na območju PU Maribor v času od 18. ure sinoči (ponedeljek, op. p.), do 6. ure danes zjutraj opravili 88 nadzorov javnih krajev v smislu ugotavljanja morebitnih kršitev navedenega odloka.

Miran Šadl: »V času od 18. ure sinoči (ponedeljek, op. p.), do 6. ure danes zjutraj opravili 88 nadzorov javnih krajev v smislu ugotavljanja morebitnih kršitev navedenega odloka.«

»V nobenem primeru nismo ugotovili kršitev,« je dodal Šadl.

V ponedeljek hospitalizirali 11 oseb

Sicer pa je bilo v Sloveniji do ponedeljka, kot smo poročali, testiranih 13098 ljudi, ugotovljenih je bilo 414 okužb s koronavirusom. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so v nedeljo skupno hospitalizirali 10 pacientov, v ponedeljek pa 11. Dva so intubirali, kar pomeni, da dihata s pomočjo respiratorja.