Osmega maja so želeli pripraviti tudi akademijo ob 150-letnici društva, ki pa so jo zaradi epidemije prestavili na 28. avgust.

Prostovoljno gasilsko društvo Maribor – mesto je eno izmed najstarejših gasilskih društev v Sloveniji. Deluje kot enota v Gasilski zvezi Maribor. Zadnja pridobitev društva je novo vozilo, avtocisterna  AC 30/60. “Zanj smo si prizadevali več let, saj je naše obstoječe vozilo staro že 44 let. Nova, sodobna avtocisterna ima kapaciteto 6 tisoč litrov vode in zmore pretok 3 tisoč litrov vode na minuto,” nam je povedal predsednik društva Boštjan Irgolič.

Uradno bodo avtocisterno predali namenu 8. maja

Za novo vozilo so v PGD Maribor – mesto pridobili 60 odstotkov sredstev (125 tisoč evrov) iz požarnega sklada, ostalo pa so njihova sredstva. Skupna vrednost vozila s podvozjem in nadgradnjo je 250 tisoč evrov. “Vozilo smo že pripeljali v Maribor, uradni prevzem, zaradi ukrepov v okrnjeni obliki, pa načrtujemo 8. maja, ko bomo avtocisterno tudi blagoslovili in jo predali v uporabo,” je še povedal Irgolič.

Vozilo smo že pripeljali v Maribor, uradni prevzem, zaradi ukrepov v okrnjeni obliki, pa načrtujemo 8. maja, ko bomo avtocisterno tudi blagoslovili in jo predali v uporabo.

8.maja so sicer načrtovali tudi svečano akademijo ob 150-letnici društva, ki pa smo jo zaradi epidemije prestavili na 28. avgust. “Veljamo za eno najstarejših prostovoljnih gasilskih društev v tem delu Slovenije.”

Njihova posebnost je avtolestev

Prostovoljni gasilci PGD Maribor – mesto imajo v svojem voznem parku tudi avtolestev, ki je ena izmed posebnosti društva že od leta 1900, in kombinirano vozilo. “Lestev, kupili smo jo generalno obnovljeno, smo leta 2017 pripeljali v Maribor. Sicer pa imamo 90 članov, med njimi 40 operativcev.”