Nadškofija Maribor prireja danes vsakoletno praznovanje Slomškove nedelje.

Mariborska nadškofija vsako leto septembra tradicionalno praznuje Slomškovo nedeljo. Gre za tradicionalno praznovanje, povezano z likom Antona Martina Slomška, prvega slovenskega blaženega, prvega mariborskega škofa, narodnega buditelja, pesnika in pedagoga. Praznovanje se vedno znova odvija na enem od krajev, ki so povezani s Slomškovim življenjem ali njegovim poslanstvom.

Letos bo omenjeno praznovanje to nedeljo, 24. septembra. Tokrat se spominjamo izida prve tiskane knjige Mohorjeve družbe v Celovcu leta 1853 pod naslovom Šola vesela lepega petja za pridno šolsko mladino. Zaradi rdeče niti praznovanja, ki je povezana s kulturo in izobraževanjem, se bo praznovanje odvijalo v telovadnici Zavoda Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 v Mariboru. V sklopu Zavoda A. M. Slomška namreč delujejo različne nadškofijske vzgojno-izobraževalne ustanove s področja predšolske vzgoje ter osnovnega in srednjega šolstva. Osrednje praznovanje bo letos povezano tudi z glasbo, zato bodo pri praznovanju sodelovale tri cerkvene glasbene šole: Glasbena šola v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju, Glasbena šola Beltinci in Glasbena in baletna šola Antona Martina Slomška v Mariboru.

Zavod Antona Martina Slomška

Praznovanje, ki se bo začelo z molitveno uro ob 15. uri in sveto mašo ob 16. uri, vodil jo bo ljubljanski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Zore, poteka pod geslom Šola vesela, saj je Slomšek videl glasbo v šoli kot moment veselja