Med predvajanimi filmi bo tudi kultni film Boter, ki praznuje 50 obletnico.

Po dveh letih omejitev in okrnjenega programa se Letni kino Minoriti vrača v Avditorij Lutkovnega gledališča Maribor še močnejši in boljši, kot je bil doslej. Največje zasluge za to gredo kakopak filmarjem in filmarkam, ki so pričarali vrhunsko filmsko leto, našega programskega selektorja pa postavili pred nemalo težkih odločitev. Da bomo lahko prikazali izbor njihovih najboljših del, pa je v prvi vrsti poskrbela uigrana ekipa Društva za razvoj filmske kulture Maribor, ki je k sodelovanju poleg nepogrešljivih stebrov Lutkovnega gledališča Maribor in Kluba KGB pritegnila številne partnerje in podpornike, ki jim je mar za stanje filma v mestu.

Letni kino Minoriti 2022 vabi na 13 vrhunskih poletnih filmskih večerov, ki bodo v Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor potekali od 9. julija do 20. avgusta, vsako soboto in sredo ob 21. uri. V primeru slabega vremena bodo zagotovljeni nadomestni termini ob nedeljah.

“Že šestič zapored pripravljamo letni kino. Upamo, da bomo lahko končno spet normalno zadihali, potem, ko so koronske omejitve krojile organizacijo festivala. Veseli smo, da avditorij, s katerim upravljamo, s tako kakovostnim programom že šestič živi. To so filmi, ki jih sicer redkeje vidimo in imamo možnost gledati tako kakovosten program,” je dejala direktorica Lutkovnega gledališča Maribor Katarina Klančnik Kocutar.

Direktorica je ob tem poudarila, da bodo tudi letos ustvarili presečno množico, kjer se srečata filmska in lutkovna umetnost in znova predstavljajo dva sklopa filmov iz festivala Stoptrik v programu Poletnega lutkovnega pristana. Selekciji stop animacije bosta namenjeni otrokom in odraslim obiskovalcem.

Rdeča nit bo naravovarstvo, niso pa pozabili na klasike

Rene Puhar, predsednik Društva za razvoj filmske kulture in producent je poudaril, da v letnem kinu vselej pripravljajo prerez aktualne filmske produkcije: “Letos začenjamo s filmom Inventura, predvajali ga bomo v soboto, 9. julija. Gre za film, ki je po našem mnenju izjemen, morda nekoliko spregledan s strani širše publike, zato smo ga na program uvrstili kot otvoritveni film.” Ob predvajanju filmov se bodo pridružili tudi njihovi ustvarjalci, tako bo denimo po projekciji filma Inventura prišel režiser Darko Sinko, s katerim bo potekal pogovor.

“Sledimo poslanstvu, da pripeljemo kakovostne filme na čudovit letni oder, da ob tem predstavljamo avtorje, avtorice, da prikažemo različne zvrsti filmov, da damo tudi pozornost ženskim režiserkam, ki so bile že prej odlične, so pa šele v zadnjem času zasluženo deležne več pozornosti,” je še dodal.

V letnem kinu bodo predvajali tudi kratke filme, ki bodo nekakšna uvertura v celovečerce.

Tematsko bodo predstavljeni zelo različni filmi. Trenutno aktualna trema je naravovarstvo: “Tudi naš program ima to rdečo nit. Predstavljamo tudi klasične filme, letos bo to Boter, ki praznuje 50 obletnico. Zelo smo veseli, da bomo lahko film predstavili na velikem platnu in da bo to pritegnilo vse tiste, ki so film videli na malih zaslonih.”

Nakup vstopnic mogoč že v predprodaji

Vstopnice so že na voljo. Mogoče jih je kupiti na spletni strani Letnega kina Minoriti in na spletni strani Lutkovnega gledališča Maribor v predprodaji ali eno uro pred predstavo filma. “Če vstopnice seveda še bodo. Za nekatere filme obstaja velik interes, zato predlagam, da si vstopnice kupite že v predprodaji,” je poudaril Puhar.

Program Letnega kina Minoriti:

 • 9 julij: Inventura
 • 13. julij: Mala mama (Petite Maman)
 • 16. julij: 2017
 • 20. julij: Belfast
 • 23. julij: Sladičeva pica (Licorice Pizza)
 • 27. julij: Snežni leopard (La panthère des neiges)
 • 30. julij: Pravi moški (Ich bin dein Mensch)
 • 3. avgust: Morena (Murina)
 • 6. avgust: Orkester
 • 10. avgust: Panj (Zgjoi)
 • 13. avgust: Boter (The Godfather)
 • 17. avgust: Ena za reko: Zgodba Save
 • 20. Vzporedni materi (Madres paralelas)