Poletne počitnice so tu in mnogi starši se že sprašujejo, kako bodo svojim otrokom zagotovili zabavne in aktivne počitniške dni. V Mariboru in okolici seveda ne bo manjkalo možnosti za različne aktivnosti, ki bodo poskrbele za nepozabno poletje.

Za najmlajše so na voljo številna poletna varstva, kjer bodo pod nadzorom izkušenih animatorjev preživeli čas v igri, ustvarjanju in spoznavanju novih prijateljev. Izbrali smo nekaj aktivnosti, ki so v Mariboru in okolici na voljo to poletje.

ZPM Maribor – Počitnice s prijatelji

ZePeeMov poletni počitniški program je znova pester, ter otrokom in mladim ponuja marsikakšno doživetje. Kot vsako leto, v obeh poletnih mesecih organizirajo tudi počitniško varstvo otrok. Vsak dan se bodo otroci potepali po mestu, in na ta način spoznavali mestne znamenitosti in vsebine. Ponedeljki so tematsko obarvani z živalmi, torki z naravo in okoljem, srede prinašajo mešane vsebine, ob četrtkih se bodo družili ob petkih pa športali. Vsako sredo se bodo odpravili na daljši izlet. »Prvo popotovanje nas bo poneslo v Celje. Obiskali pa bomo tudi Velenje, se kopali v Prekmurju, raziskovali vesolje in še marsikaj,« nam pojasnjuje Mateja Koler iz ZPM Maribor. 

Otrokom je na voljo tudi ZePeemova poletna učilnica, kjer se vsak teden spoznavajo z novimi vsebinami. Začenjajo z angleščino. V Domu ustvarjalnosti mladih, na Razlagovi bodo vsak dan delovnih počitnic odprte ustvarjalne delavnice, igralnica in klubska soba. Mladim je na voljo mladinski počitniški program, ki se letos usmerja v učenje za življenje. Torej pridobivanje tistih veščin, ki nam koristijo kjerkoli in kadarkoli v življenju. »S tehnikami gledališča, stand up-a, kreativnega pisanja bomo krepili veščine izražanja, komunikacije, prilagajanja ipd.. S tečajem samoobrambe bomo poskrbeli za lastno varnost in počitnice zaključili sproščeno, s tečajem joge,« nadaljuje Koler. Vsem mladim, ki hrepenijo po bolj zelenih počitnicah, je na voljo program Prileti na Pohorje! 

»Res prosimo, da starši otroke na aktivnosti prijavijo, izpolnijo izjavo staršev, se seznanijo z informacijami in navodili za starše ter otroka na preživljanje prostega časa pri nas tudi pripravijo. Pri izbiranju aktivnosti je potrebno upoštevati starost otrok, saj so posamezne poletne aktivnosti primerne za otroke različnih starosti. Nekatere dejavnosti se časovno tudi prekrivajo,« opozarjajo na ZPM Maribor in dodajo, da so vse dodatne informacije na voljo na njihovi spletni strani

Pravljični torki v mariborskem Doživljajskem igrišču 

Z 2. julijem so se pričeli pravljični torki, ki bodo potekali vse do 20. avgusta 2024. Projekt pripravlja Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju z zavodom Igrišče Maribor v okviru Doživljajskega igrišča in literarnega programa MKC Črka. Zvrstili se bodo pravljičarski in pripovedovalni nastopi Simone Kopinšek, Alenke Spacal in Andreje Borin v Malem betnavskem gozdu.

Poleg pravljičnih torkov pa ob četrtkih in petkih ponujajo tudi skrb za različne živali, kot so kokoši, ježi in ptice, ter skrb za vrt v Doživljajskem igrišču, kjer potekajo tudi delavnice, na katerih otroci spoznavajo pot od semena do plodov na krožniku.

Počitniški tabori v Hrastovi deželi Maribor

Poletni počitniški tabor 2024 bo v Hrastovi deželi Maribor potekal od ponedeljka do petka ob delovnih dneh med 7.00 in 16.15 uro v času šolskih počitnic. Edina izjema, ko med počitnicami na delovni dan ni tabora, je letos 16.8.2024. V posamezni termin sprejmejo do 16 otrok. Tabori so primerni za otroke od 5. do 12.leta starosti. Po dogovoru, če si otrok udeležbe res želi, tudi nekoliko več/manj. Otroci imajo vključen zajtrk, kosilo in malico. Za razpoložljivost mest preverite njihovo spletno stran.

Tudi v okoliških občinah bo pestro

Aktivne počitnice v Lovrencu

V Lovrencu na Pohorju so v sredo, 26. junija, začeli s programom aktivnih počitnic, v okviru katerih otrokom ponujajo organizirano preživljanje prostega časa. Tudi tokrat so se povezali prostovoljci, lokalna društva in zavodi ter pripravili pester nabor aktivnosti, ki bodo trajale do konca meseca julija. Podobno kot v lanskem letu otrokom od šestega leta starosti nudijo počitniško varstvo, ki se začne že ob 7. uri zjutraj, med 10. in 12. uro so dnevne počitniške delavnice, varstvo pa, če je potrebno, traja še do 16. ure popoldne.

Brezplačna košarka, nogomet in odbojka na mivki v Šentilju

Šentiljski osnovnošolci se lahko ob torkih od 9.00 do 10.30 udeležijo košarke v športni dvorani, ob sredah med 9.00 in 10.30 nogometa na zunanjem nogometnem igrišču in ob petkih, prav tako med 9.00 in pol enajsto uro, odbojke na mivki za zunanjem igrišču. Gre za vodene aktivnosti, ki potekajo pod okriljem Športnega društva i Team, Nogometnega kluba Šentilj in ŠKUD Hurikani

Počitniške delavnice v Dupleku

V občini Duplek, bo Medgeneracijski center Danica Duplek organiziral različne aktivnosti in dejavnosti, v teh dneh pa s pomočjo prostovoljcev in lokalnih društev izvajajo počitniške delavnice. Začetek delavnic je ob 9. uri, trajajo kakšno uro in pol do dve uri oziroma tako dolgo, dokler otroci aktivno sodelujejo. Vnaprejšnje prijave niso potrebne, razen v primeru, ko se bodo s starodobnimi vozili odpravili v Maribor. 

Pestro poletno dogajanje v Zavodu Rast Ruše

V času letošnjih poletnih počitnic Zavod Rast Ruše organizira program aktivnih počitnic za osnovnošolske otroke od 1. do 5. razreda. Aktivne počitnice bodo potekale v dveh terminih, in sicer v času od 8. do 19. julija in od 5. do 16. avgusta.

Poldnevni program traja od 9. do 13. ure, prispevek za prehrano (malica in kosilo) znaša 6 evrov na dan. Celodnevni program traja od 9. do 15.30, prispevek za prehrano (malica, kosilo in popoldanska malica) znaša 8 evrov na dan. Prijave zbirajo na [email protected]. Mesta za julijski termin so zasedena, za avgust prijave zbirajo do ponedeljka, 22. julija

Poleg že naštetih aktivnosti se bo v Mariboru in okolici čez poletje odvijalo še veliko drugih dogodkov in prireditev, ki so namenjeni otrokom in mladini. Lahko pa svojega malčka odpeljete tudi na ohladitev na kopališče Mariborski otok.