Zveza prijateljev mladine Maribor tudi v letošnjem poletju pripravlja pester nabor počitniških dejavnosti, združenih pod imenom Počitnice s prijatelji. V naslednjih dveh mesecih bodo otroci ustvarjali na delavnicah, se igrali, se potepali po mestu, spoznavali nove vsebine, pridobivali nove veščine in se prijetno družili na izletih. Stkali bodo nepozabne vezi in ustvarjali spomine, ki jih bodo še dolgo nosili s seboj. Počitniški program je, z izjemo sredinih izletov, počitniškega varstva in programa Prileti na Pohorje, brezplačen.

Včeraj (v ponedeljek, 1. julija) je bilo tako že pestro v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor na Razlagovi ulici 16, kjer je bilo veliko otroškega ustvarjanja in smeha. Starše naprošajo, da udeležbo svojih otrok prijavijo, če se zgodi, da otrok ne pride, se sprosti mesto na čakalnem seznamu. Kar zadeva počitniško varstvo, so za ta teden vsa prosta mesta v glavnem že zasedena. Prosti so še nekateri drugi termini. 

Počitniško varstvo 

Počitniško varstvo je na voljo od 1. julija do 30. avgusta, od 7.30 do 16.30, poteka v Domu ustvarjalnosti mladih. Poleg dejavnosti po programu nudi možnost organizirane prehrane otrok, malico in kosilo. Za otroke od zaključenega prvega do petega razreda osnovne šole sta na voljo dva programa počitniškega varstva: počitniško varstvo in počitniško varstvo s sredinim izletom. Varstvo je plačljivo, prednost pri vključitvi pa imajo otroci s stalnim bivališčem na območju Mestne občine Maribor in otroci staršev v službah. Minimalna dolžina varstva je en delovni teden, maksimalna pa dva (tedni se poljubno izberejo). Izjemoma se lahko varstvo podaljša.

Prihod otrok v varstvo je med 7.30 in 8.00, odhod pa med 14.30 in 16.30. Cena tedenskega varstva za otroke iz Mestne občine Maribor je 85 evrov, cena varstva s sredinim izletom pa 115 evrov. Cena tedenskega varstva za otroke iz drugih občin znaša 135 evrov, varstva s sredinim izletom pa 165 evrov. Prijave sprejemajo najpozneje do ponedeljka pred tednom vključitve oz. do zapolnitve mest. Izpolnjeno prijavnico, ki je dostopna na spletni strani ZPM Maribor ali v informacijski pisarni Doma ustvarjalnosti mladih (INFO-DUM), pošljite ali osebno oddajte na naslov ZPM Maribor, Razlagova 16 ali jo pošljite skenirano po e-pošti na naslov [email protected].

Ustvarjalne delavnice

Ustvarjalne delavnice v Domu ustvarjalnosti mladih Maribor, kjer mali kreativci najdejo obilico raznovrstnih materialov, barv, čopičev in drugih likovnih pripomočkov za ustvarjanje in kreativno izražanje, potekajo od 1. julija do 30. avgusta, vsak dan od 8. do 16. ure. Dnevno so otrokom na voljo različne ustvarjalne vsebine, prosto igranje ali zgolj druženje s sovrstniki. V ustvarjalne delavnice so vabljeni otroci stari vsaj šest let.

[[image_1_article_67680]]

Tematske delavnice za otroke

Tematske delavnice (od 1. julija do 30. avgusta, od 9. do 12. ure, Dom ustvarjalnosti mladih) otrokom ponujajo pester nabor priložnosti za zabavno spoznavanje novih vsebin. Delavnice, ta teden je prva skupina začela z zabavno angleščino, so namenjene otrokom od šestega leta starosti naprej, v navedenih terminih, predvidoma med 9. in 12.uro. Prijave na delavnice so obvezne.

Program tematskih delavnic je na tej povezavi. 

Potepanja po mestu

Program delavnic potepanja po mestu traja od 1. julija do 30. avgusta, od 9. do 13. ure. Izhodiščna in končna točka ZePeeMovih potepanj je Dom ustvarjalnosti mladih Maribor. Na mestna raziskovanja vabljeni otroci stari šest let in več. Potepajo se večinoma peš, zato sta v primeru slabega vremena zaželena primerna obutev in dežnik. Prijave so obvezne.

[[image_2_article_67680]]

Tukaj lahko preberete o programu dnevnih izletov - julij in programu dnevnih izletov - avgust

Sredini izleti 

Sredini izleti potekajo vsako sredo od 8.30 do 16. ure. Vsak izlet začnejo z zbiranjem v Domu ustvarjalnosti mladih, kamor se ob navedeni uri tudi vračajo. Izleti so plačljivi. Cena posameznega izleta je 35 evrov. Vabijo otroke, starejše od šest let, da se jim s polno “rukzak opremo” in malico pridružijo.

Prvi izlet bo to sredo, 3. julija. Z vlakom se bodo odpravili v Celje in obiskali Hermanov brlog, edini otroški muzej v Sloveniji. Nato se bodo vodeno sprehajali med mestnimi znamenitostmi in igrali, si privoščili kak sladoled in pozdravili živalce v Tropski hiši.

Na tej povezavi boste našli program sredinih izletov, na naslednji pa prijavnico

Tematske delavnice 15+

Mladinski počitniški program, s katerim bodo začeli naslednji teden, v ospredje postavlja učenje za življenje. Krepili bodo veščine komuniciranja, javnega nastopanja, hitrega prilagajanja v nepredvidljivih situacijah ter ne nazadnje poskrbeli za lastno varnost in sprostitev. Program tematskih delavnic za mlade. 

Prileti na Pohorje 12+ (31.7., 1.8., 2.8., 8:45 do 16:15)

Poleti, ko postane vročina v mestu nevzdržna, se Mariborčani radi zatečejo v hlad pohorskih dreves. Program Prileti na Pohorje pa mladim od 12 do 14 let prinaša še nekaj več: rekreacijo, druženje, nova znanja ter veliko svežega zraka in neprecenljivih razgledov. Vsak dan se bodo dobili pri spodnji postaji vzpenjače, se odpravili na Pohorje in dan preživeli v objemu gozda. Program je plačljiv. Cena dnevnega izleta na Pohorje znaša 25 evrov. Cena vključuje vstopnico za gondolo, program in kosilo. Priporočljiva primerna obutev in malica. Prijavnica. 

Maribor, moje mesto 

Počitniška potepanja bodo zaključili še z zadnjim raziskovanjem mesta (29. avgusta, od 9. do 14. ure). Ob reševanju ugank se bodo sprehajali po mariborskih znamenitostih in kotičkih, vrednih ogleda. Prvi potovalni namig bo predan v Domu ustvarjalnosti mladih. Sprehajali se bodo v skupinah po pet.

Neresna olimpijada in Lekov živ žav (30. avgust, od 9. do 14. ure)

Zadnji počitniški konec tedna bodo preživeli olimpijsko. V skupinah po pet bodo zavzeli Trg svobode in se preizkusili v marsikateri neresni disciplini. Najboljši bodo nagrajeni. Budno pa jih bo spremljala tudi Pika Nogavička in športno udejstvovanje nagradila s prav posebno pustolovsko predstavo. Juhu, šola je tu.