V občini Duplek, natančneje v prostorih kulturnega doma v Dvorjanah, že slabih osem let deluje Medgeneracijski center Danica Duplek. Skozi vse leto organizirajo različne aktivnosti in dejavnosti, v teh dneh pa s pomočjo prostovoljcev in lokalnih društev izvajajo počitniške delavnice. 

Ne gre za obliko počitniškega varstva 

Kot nam je povedala vodja centra Manuela Strmšek Adam, so delavnice namenjene šoloobveznim otrokom, ki želijo počitniške dneve preživeti nekoliko drugače. "K nam lahko pridejo z dedki in babicami, z njimi ustvarjajo in se igrajo, lahko pa odrasli vmes gredo na kakšno kavo in se potem vrnejo po otroke." Z delavnicami želijo otroke zvabiti vstran od telefonov in računalnikov in nekoliko razbremeniti stare starše pri varstvu, še pravi sogovornica in dodaja, da ne gre za obliko počitniškega varstva, saj je to v občini Duplek drugače organizirano, poleg tega te delavnice na potekajo vsak dan. Aktivnosti pa so namenjene otrokom iz cele občine. 

V večini primerov predhodne prijave otrok niso potrebne

Začetek delavnic je ob 9. uri, trajajo kakšno uro in pol do dve uri oziroma tako dolgo, dokler otroci aktivno sodelujejo. Vnaprejšnje prijave niso potrebne, razen v primeru, ko se bodo s starodobnimi vozili odpravili v Maribor. 

V torek so tako uporabniki centra izdelovali rožice iz krep papirja, danes (v sredo, 3. julija) bodo spletali zapestnice prijateljstva. V četrtek bodo obiskali knjižničarko Agico, in se ob 10. uri v knjižnici udeležili pravljične ure, ob povratku pa si bodo privoščili sladoled ter si pri Mariji Jančič ogledali velike želve. V petek, 5. julija, bo od 9. ure dalje v medgeneracijskem centru poletna ustvarjalnica oziroma ročna dela z Marijo Jančič.

[[image_1_article_67714]]

S počitniškimi delavnicami bodo nadaljevali v petek, 12. julija, ko bo v pod okriljem Rdečega križa Dvorjane delavnica rožic in metjuljčkov, 19. julija pa se lahko znova udeležite ročnih del z Marijo Jančič. 23. tega meseca se obeta izlet z oldtajmerji, odpravili se bodo v mariborski Mestni park, na Piramido in do Treh ribnikov (potrebne so prijave). Dan kasneje pripravljajo tehnike sproščanja za otroke in izdelovanje akvarija. 25. julija bodo v MGC Duplek Danica igrali družabne igre in pekli pomfri, 26. pa se znova obeta poletna ustvarjalnica z Marijo Jančič. 30. julija se bodo uporabniki centra odpravili v Koreno, na vrt društva Melisa, 31. pa sledi zabavna gibalnica za otroke. 

Peter počitniški program se obeta tudi v avgustu, ko bodo udeleženci medgeneracijskega centra spoznavali vurberške skrivnosti, se udeleževali otroških počitniških ustvarjalnih dejavnosti, se družili ob družabnih igrah, barvali mandale in svilene rutice, pripravljali domači sladoled in jabolčno pito, iskali zaklad na Vurberku in 14. avgusta počitniške delavnice sklenili na Melisinem vrtu v Koreni, kjer bodo izdelovali šopke za blagoslov zelišč.