Glavni trg v Mariboru bo danes zažarel v čarobnem sijaju umetnosti, kjer se bo odvila nepozabna izvedba Carmina Burana.

Vir: Visit Maribor

Glavni trg v Mariboru bo danes zažarel v čarobnem sijaju umetnosti, kjer se bo odvila nepozabna izvedba Carmina Burana. Združil se bo baletni ansambel, operni solisti, Zbor Opere ter Simfonični orkester SNG Maribor. Skupaj bodo izvedli spektakularno Orffovo Carmino Burano v koreografiji Edwarda Cluga pod dirigentsko taktirko Simona Krečiča.

Dogodek, znan kot ”Balet pod zvezdami” je rezultat sodelovanja Slovenskega narodnega gledališča Maribor, Narodnega doma Maribor, Društva EZL EK in Zavoda za turizem Maribor, ki ga podpira Mestna občina Maribor. Namen dogodka je ob začetku gledališke sezone občinstvu podariti nepozabno umetniško izkušnjo. Vstop na prireditev je brezplačen, vendar so dobrodošli prispevki, za pomoč tistim, ki so jih letos prizadele vremenske ujme.

Carmina Burana, ena največjih skladb nemškega skladatelja Carla Orffa, bo izvedena v vsej svoji veličini. 24 glasbenih delov bo zaigral Simfonični orkester SNG Maribor, Zbor Opere SNG Maribor in izjemni operni solisti Nina Dominko, Domen Križaj in Martin Sušnik. Besedila, ki izvirajo iz 11. in 12. stoletja, se dotikajo različnih vidikov življenja – sreče, pomladi, zabave, igre na srečo, požrešnosti in poželenja. Koreograf Edward Clug, umetniški direktor Baleta SNG Maribor, je ustvaril osupljivo koreografijo, ki poudarja paralelizem med naravo in človeškim življenjem. Na odru bo skupaj 30 plesalk in plesalcev.

Vir: SNG Maribor

Humanitarna nota prireditve

Poleg umetniškega užitka ima ta dogodek tudi humanitarno noto. Organizatorji pozivajo obiskovalce, naj pomagajo tistim, ki jih je letos prizadela vremenska ujma, preko humanitarne dejavnosti Rdečega križa Slovenije. Po obilnih padavinah avgusta 2023 so prostovoljci skupaj z Rdečim križem nudili številne oblike pomoči, vključno z evakuacijami, oskrbo s hrano in vodo ter psihološko podporo. Donacije so, za tiste ki so bili prizadeti, neprecenljive.

Za prispevke so odprli poseben namenski račun SI56 0310 0123 4567 891 (odprt pri SKB Banki d. d.) s sklicem: 00 96875 in namenom: Ujma 2023 (koda namena: CHAR). Doslej so zbrali že več kot 2 milijona evrov, vključno z donacijami prek SMS sporočil UJMA5 in UJMA10 na številki 1919. Prav tako je mogoče prispevati finančno pomoč preko spletne platforme.

Rdeči križ Slovenije izraža globoko hvaležnost za solidarnost, ki se je izkazala, in poudarja, da potreba po pomoči še
zdaleč ni končana. Skupnost bo še naprej potrebovala pomoč pri sanaciji škode, zato bodo pri Rdečem križu Slovenije ostali zavezani pomagati vsem, ki potrebujejo njihovo podporo.

V času prireditve zaprt Glavni most

Iz podjetja Marprom so še sporočili, da bo zaradi izvedbe prireditve od 18. do 22. ure veljala popolna zapora vozišča Glavnega (Starega) mostu, ki bo vplivala na potek mestnega avtobusnega prometa. Europark Maribor pa obiskovalcem nudi brezplačno parkiranje v garažni hiši.

Rezervni termin Baleta pod zvezdami v primeru slabega vremena je naslednji dan, v soboto, 9. septembra 2023.