Grafiti so na mariborskih ulicah stalnica in ljudje so se jih že tako navadili, da napisi na osamljenih stenah motijo le še malo ljudi. Drugače pa je, kadar nekdo iz svoje objestnosti uničuje tujo lastnino ali sveže pobarvane stene. Mladi vandal je šel še korak dlje in se spravil na težko prislužen kombi. Nanj se je podpisal z vzdevkom in se s svojim dejanjem celo hvalil na družbenem omrežju; vse to je daleč od umetnosti in vredno vsakršnega obsojanja.

Gre za grafiterja, ki se na stene podpisuje z vzdevkom Alone 13. Njegovo delo nima umetniške vrednosti, gre le za podpise z vzdevkom, najraje pa se spravi na sveže pobarvane stene ali celo na tujo lastnino. V prispevku o grafitih v Mariboru, ki smo ga objavili pred kratkim, smo izpostavili prav tega vandala, ki se je tedaj podpisal na sveže pobarvan objekt ob Studenški brvi.

Bralec nas je nato opozoril še na podpis istega vandala na sveže prebarvani stavbi v bližini njegove službe:

Poškodoval tujo lastnino in se hvalil na družbenem omrežju

Objestni grafiter pa se je v noči iz srede na četrtek spravil na kombi, ki sta ga oče in sin, ki imata podjetje, težko prislužila. Brez obžalovanja in očitno tudi brez veliko razmišljanja, je vandal svoje početje tudi dokumentiral in ga javno objavil.

Njegovo početje je obsodil tudi eden izmed prijateljev oškodovanih, ki je delil ta zapis:

Maribor je moje mesto. Tudi tvoje, verjamem. Nase lovke redko kdaj sežejo dlje. Že zaradi navideznih razprtij a la MB vs. LJ. Marsikdo bi naše mesto izbral, ker je korektno in ker tu živimo pošteni ljudje. Delavni, pravični in pošteni. Že nekaj časa nazaj je nekdo pografitiral steno, kjer sem zaposlen. Strinjam se s tem. Podpiram svobodnega umetnika. Podpiram svoje ljudi v mestu, v katerem živim in si skušam ustvarit prihodnost tukaj. Boli pa me, da se najde en objestnež, ki misli da je heroj. Moj dober prijatelj mi je zaupal, da jima je čez noč z očetom, ki imata firmo, nekdo porisal kombi, ki sta z očetom le stežka pridobila. Mlade podjetnike država zatira. Delavce država zatira. Za mene država ne obstaja. Samo MARIBOR. Jaz še sveta nisem videl in verjamem, da ga marsikdo med nami ne bo. Ampak da se pojavi en objestnež in hoče uničiti delo malega človeka. Tega ne bom podprl nikdar. Pišem v afektu, ker me boli. Ker sem mislil, da smo vsi za isto mesto. Sploh pa, da človek še triumfira svoje početje na Instagramu in po socialnih omrežjih, to ni dopustno. Jaz podpiram svobodno umetnost, ampak takšnih delikventov ne bi smelo biti.