Po 300 metrov dolgi asfaltirani stezi se je zapeljal tudi pesniški župan Gregor Žmak.

V Pesnici so danes dopoldne pripravili otvoritev tamkajšnjega športnega parka, ki se razprostira na več kot 10 tisoč kvadratnih metrov površine in se ponaša s pumptrack stezo oziroma koloparkom, ki se razprostira na 1.750  kvadratih (750 kvadratov je asfaltiranih). Ob tem je v parku 950 kvadratnih metrov zelenih, 50 pa drenažnih površin. 300 metrov dolga asfaltna pumptrack steza s širino približno dva metra, ki omogoča dvosmerno vožnjo, velja za največji tovrstni poligon v Sloveniji.

Del športnega parka je tudi novo urejeni učni kolesarski poligon v velikosti 350 kvadratnih metrov, igrišče za odbojko na mivki na 200 kvadratnih metrih površin, dodatna otroška igrala z zip-linom, plezalno piramido, plezalnimi vrvmi na brežini, asfaltirana sprehajalna pot, … V parku so postavili tudi deset trisedežnih klopi in eno pametno klop, ki omogoča polnjenje e-naprav, varovalno ograjo, pitnik in sanitarni blok s tuš kabinami. Območje je zasajeno s 50 avtohtonimi drevesnimi vrstami (breza, beli gaber, javor, črni bor, …) in 500 grmovnicami.

Po stezi sta se zapeljala tudi državni prvak v pumptracku in pesniški župan

Urbani športi v Sloveniji se vse bolj širijo in so vedno bolj popularni. Glede na to, da so si naši občani to želeli, smo jim tudi omogočili,” nam je povedal župan občine Pesnica mag. Gregor Žmak, ki je tudi sam sedel na bmx kolo in se zapeljal po stezi. “Bilo je precej naporno, pred tem se bil prepričan, da ta šport ni tako adrenalinski. Državni prvak me je podučil, na kak način se je potrebno peljati. Bilo je zelo zanimivo.” Sicer pa so pumptrack stezo danes preizkusili člani Kolesarskega kluba TBP Lenart, na kolo je sedel državni prvak v pumptracku Gaj Gorza iz Zgornje Kungote, prav tako pa so se po progi zapeljali učenci pesniške osnovne šole, pričakujejo pa še kolesarje Kolesarskega kluba Branik Maribor in mariborskega bmx kluba.

Za športni park, ki je brezplačno na voljo tako otrokom kot odraslim, je občina že pridobila uporabno dovoljenje, skupna vrednost investicije pa je znašala 450 tisoč evrov, 40 tisoč je sofinancerskih sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

V tem mandatu so v pesniški občini zasadili skoraj tri kilometre lipovih drevoredov

V pesniški občini so ob tem v slabih štirih letih posadili skoraj tri kilometre lipovih drevoredov, približno kilometer in pol v okviru projekta Medoviti drevoredi, ki so ga danes prav tako predali namenu. “Drevored, ki smo ga zasadili kot prvega, se nahaja od vpadnice v Pesnico do centra občine, sicer pa smo nove drevorede zasadili še proti centru Jarenine, do centra Jakoba okoli šole in v Pesnici. V Pernici pa nekaj lip raste že od prej,” je še dodal župan.

Žmak je še pojasnil, da bodo na območju Športnega parka Pesnica v prihodnje nadaljevali z gradnjo: “Postavili smo 322 metrov ograje, s katero smo park zaščitili pred železniško progo. V letu 2023, ko bodo dela na železnici končana, lahko nadaljujemo z izgradnjo osrednjega parka in v nadaljevanju tudi pokopališča.”