Letos mineva trideset let odkar so se na takratni skupni fakulteti pričela predavanja na drugi stopnji, s čimer je v Mariboru zaživel univerzitetni študij naravoslovja in matematike.

Na današnji dan se obeležuje dan Fakultete za naravoslovje in matematiko, ki so ga na slavnostnem dogodku na fakulteti danes tudi obeležili. Na ta dan, 4. aprila, se spominjajo odločitve Državnega zbora, ko je bil z aklamacijo sprejet odlok, ki je omogočil ustanovitev FNM v Mariboru. Na še takratni skupni veliki Pedagoški fakulteti so si ob delitvi fakultet veliko obetali, hkrati pa se podajali v neznano.

Kljub vsemu, se je v svojem slavnostnem govoru dekan prof. dr. Mitja Slavinec spomnil začetkov, ko so se kolokviji še pošiljali po faksu in se ocene tudi osebno vročale študentom. Od takrat je stekla dolga pot, ki ni bila nikoli posejana z rožicami. Dodelili so jim manjša sredstva kot bratski fakulteti v Ljubljani, zaradi prezidave fakultete pa so morali najeti tudi dislocirano enoto. “V dirkaški prispodobi smo morali štartati z zadnje vrste s polovico goriva v dirkalniku,” je še povedal.

Na slavnostnem dnevu tudi predsednik države

Slavnostnega dne so se udeležili še predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor, ki je dekanu FNM predal častno plaketo za izjemne dosežke, ki jih fakulteta dosega ter poudaril, da tudi sam dela na tem, da se znanost popularizira med mladimi. Prisotne je pozdravil tudi rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič ter župan MO Maribor Saša Arsenovič, ki je poudaril kako pomembno je, da takšna fakulteta deluje pri nas. Med povabljenimi gosti so bili tudi nekdanji rektor Ludvik Toplak ter poslanki Ljudmila Novak in Lidija Divjak Mirnik.

Obeleženje rojstnega dne je najbolj slavnostni trenutek fakultete, na katerem so podelili tudi nagrade, ki jih podeljujejo skladno s Pravilnikom o častnih nazivih, priznanjih in zahvalnih listinah FNM UM. Letošnji dobitnik za izjemne dosežke na znanstvenoraziskovalnem področju je prof. dr. Valerij Romanovskih za vrsto izvirnih in odmevnih znanstvenih dosežkov, ki ga uvrščajo tudi med vdilne matematike raziskovalnega področja. Za izjemne dosežke na izobraževalnem področju je blestel izr. prof. dr. Marko Jakovac, za odlični prispevek pri razvoju izobraževanja na FNM in v širšem prostoru.

Podelilo se je tudi priznanje za izjemne dosežke na strokovnem področju za doc. dr. Igorja Peska za dolgoletno izjemno strokovno delo in vodenje študentov z vrhunskimi rezultati, prav tako pa je Ljudmila Tertinek dobila priznanje strokovnim sodelavcem za izjemne dosežke pri razvoju strokovnega področja, za odlično opravljanje dela in prispevek k delovanju strokovnih služb FNM, zahvalna listina pa je šla v roke Prirodoslovnemu muzeju Slovenije, za odlično strokovno in raziskovalno sodelovanje.