Na tretji Paradi ponosa se je v centru mesta zbralo okoli 300 udeležencev.

Na mariborskem Trgu svobode se je včeraj odvijala tretja Parada ponosa pod geslom “Iz zakonov v družbo!”,  ki je združila dobrih 300 udeležencev in udeleženk ter podpornikov LGBTQ+ skupnosti. Dogodek je bil zaznamovan z odličnim programom, številnimi govorniki in nastopajočimi ter z izražanjem solidarnosti s to skupnostjo.

Gospod Matej Behin, eden od organizatorjev Parade ponosa, je na začetku dogodka pozdravil vse prisotne in izpostavil pomen parade.

Zbiramo se dve leti po zadnji paradi, nekoliko drugačni, malo utrujeni od vseh bojev, ki smo jih imeli, okrepljeni od vseh zmag, ki smo jih pridobili in bogatejši za marsikatero izkušnjo.

Spodbudil je tudi pozitivno vzdušje in poudaril, kako pomembno je, da smo vsi varni in odgovorni.

Parada ponosa je prinesla bogat program

Program je zajemal literarno točko Toma Veberja, govor Ivane Rataj iz mladih za podnebno pravičnost o povezanosti boja za pravičnost LGBT+ oseb z okoljskim in antikapitalističnim bojem, ter govor transaktivista g. Linna Juliana Koletnika iz Amnesty International Slovenije o družbenih in zakonskih vidikih življenja trans oseb v Sloveniji. G. Koletnik je poudaril: “V teh trenutkih se moramo spomniti, da gre pri tem boju za vrednote svobode, raznolikosti, ljubezni, pa tudi zabave.

Svoje zadovoljstvo in ponos nad dogodkom pa je izrazila tudi ga. Alenka Iskra, predsednica odbora za mladino, šolstvo in šport v Mestni občini Maribor. “Naše mesto ni samo vijolično in rumeno, je tudi mavrično,” je poudarila.

Eden od vrhuncev popoldneva pa je bil zagotovo nastop skupine Haus of Vulva, rojene prav v Mariboru, ki je z združitvijo različnih umetniških elementov dodala svoj edinstveni pečat prireditvi.

Kljub spremembam na državni ravni, sovražni govor ostaja prisoten na ulicah

Ga. Katja Štefanec iz Ljubljana Pride je poudarila pomen parade v ozaveščanju in boju proti sovražnemu govoru ter diskriminaciji. “2022 smo skozi trojne volitve prigarali novo vlado, ki nam je nekoliko bolj naklonjena. Šli smo iz tega, da je sovražni govor proti LGBT osebam nekaj povsem normalnega, k temu, da je letos prvič v zgodovini Slovenije na paradi ponosa govorila predsednica države,” je dejala.

Kljub vsemu veselju in pozitivnemu vzdušju pa dogodek žal ni potekal brez incidentov. Po končanem uradnem delu parade naj bi se, po naših neuradnih informacijah, zgodili najmanj trije napadi na udeležence in udeleženke, in sicer po tem, ko so se le-ti razkropili po mestu. Udeleženci so bili tarče fizičnih napadov, kar je povzročilo zaskrbljenost in zahtevo po večji varnosti.

Organizatorji bodo še naprej delovali v smeri večje varnosti in sprejemanja

Organizatorji so nam povedali, da si še vedno prizadevajo za nadaljnjo rast in sprejemanje vseh skupnosti.

Danes korakamo in bomo korakali tudi v prihodnje!