Letos prvič bodo ob prazniku mestne občine organizirali Dan Maribora in izvedli pet pohodov na mestne hribe iz petih izhodiščnih lokacij s petimi končnimi točkami.

Od prve omembe mesta Maribor je minilo 857 let. Praznik Mestne občine  Maribor, 20. oktober, vsako leto tradicionalno meseca oktobra simbolično praznujejo s slovesnostjo. Tako bo tudi letos,  vendar tokrat prvič z dodano vsebino, ki se imenuje Dan Maribora. 19. oktobra bo, tako kot vsako leto, protokolarni del praznika, naslednji dan pa se bodo Mariborčani podali na mestne hribe.

Tjaša Trinko, vodja projekta, je pojasnila, da je namen Dneva Maribora povezati mesto, mestne četrti in krajevne skupnosti in ljudem približati praznik Mestne občine Maribor. “Letos prvič bomo izvedli pet pohodov iz petih izhodiščnih lokacij s petimi končnimi točkami.”

1. SPODNJA POSTAJA VZPENJAČE – TRIKOTNA JASA

Izhodiščna točka 1: Spodnja postaja vzpenjače

Izhodiščna točka 2: Gasilski dom Razvanje, Razvanjska cesta 22

Končna točka: koča na Trikotni jasi

Prižig kresa ob 20:10

Koncert skupine Akustični orgazem

 

2. OSNOVNA ŠOLA MALEČNIK – LOVSKI DOM MALEČNIK

Izhodiščna točka: Osnovna šola Malečnik, Malečnik 61

Končna točka: Lovski dom Malečnik, Celestrina 30

Prižig kresa ob 20:10

Stojnice z lokalnimi ponudniki

Nastop harmonikašev društva Svoboda iz Pobrežja

 

3. KAMNICA – URBAN

Izhodiščna točka 1: Kulturni dom Kamnica

Izhodiščna točka 2: parkirišče pri Lovski koči (100m od odcepa Urban-Rošpoh)

Končna lokacija: Vinotoč Jošt

Prižig kresa ob 20:10, Stojnica Vinotoča Jošt

Nastop vokalne skupine KUD Urban

 

4. MESTNI PARK – PIRAMIDA

Izhodiščna točka: paviljon v Mestnem parku

Končna lokacija: Piramida

Prižig svetlobnih snopov ob 20:10

Koncert EMKEJ z DJ-jem

 

5. OBRAČALIŠČE MERANOVO – POSESTVO MERANOVO

Izhodiščna točka: Obračališče na Meranovem, Vrhov dol 12, Limbuš

Končna točka: Posestvo Meranovo, Vrhov dol 14, Limbuš

Prižig kresa ob 20:10

Koncert Zorana Predina in Danila Ženka

Pohodi na vseh lokacijah se bodo začeli ob 18.00 uri, na izhodiščnih lokacijah bodo pripravljene stojnice, na katerih bodo pohodniki prejeli naglavne lučke. Tam bodo na voljo tudi pitniki Mariborskega vodovoda. “Pohodnike pozivamo, da s seboj prinesejo stekleničke in bidončke, ki jih bodo lahko na pitnikih napolnili z vodo. Na ta način se želimo izogniti uporabi plastične embalaže. Na končnih lokacijah bomo izvedli koncerte, na štirih mestnih gričih bomo ob 20.10 (ura simbolično predstavlja 20. oktober) prižgali kresove, Piramida pa bo razsvetljena s svetlobnimi efekti,” je še pojasnila Tjaša Trinko. Dodaja, da bo mestna občina pohodnikom zagotovila 2.000 naglavnih lučk. Pridobili so jih z javnim naročilom, strošek zanje pa je znašal 6.588 evrov. Posebne gostinske ponudbe na pohodih ne bo, tako da priporočajo hrano iz nahrbtnika.

V dogodek so aktivno vključene vse mestne četrti in krajevne skupnosti na območju Mestne občine Maribor, ki bodo sodelovale s svojimi programi. Prostovoljna gasilska društva pa so podporo nudila pri pripravi kresov.

Saša Arsenovič: Z dogodkom želimo preseči potencialne delitve glede tega, katera domoljubna zgodba je bila bolj ali najbolj pomembna

Župan Saša Arsenovič je na današnji tiskovni konferenci povedal, da želijo z dogodkom preseči potencialne delitve glede tega, katera domoljubna zgodba je bila bolj ali najbolj pomembna. “Z Dnevom Maribora želimo zaobjeti vse, ki so kakorkoli gradili to mesto; na področju znanja, kulture, socialne, izobraževanja, športa in tudi domoljubja. Zdaj prvič smo se odločili za manjšo zgodbo, za katero pa upam,da bo nekoč večja in bo aktivirala vse prebivalce. Dan Maribora je namenjen vsem generacijam, da se družijo, izmenjavajo mnenja, se imajo lepo, dvigujejo kvaliteto življenja. Dolgoročno pa želimo, da bo imel dogodek edukativno noto, da bi se lahko na obhodih posvečali vsebinam, ki jih ne poznamo.”

Dan Maribora je namenjen vsem generacijam, da se družijo, izmenjavajo mnenja, se imajo lepo, dvigujejo kvaliteto življenja. Dolgoročno pa želimo, da bo imel dogodek edukativno noto, da bi se lahko na obhodih posvečali vsebinam, ki jih ne poznamo.

Župan se je ob tem zahvalil celotni ekipi, ki je sodelovalo pri pripravi projekta, vsem mestnim četrtem in krajevnim skupnostim, ki so se aktivirale, prostovoljcem, gasilcem in vsem, ki se bodo udeležili dogodka. Dejal je, da se bo sam skušal pojaviti na čimveč točkah.

KS Razvanje praznuje letos pomembne obletnice

Krajevna skupnost Razvanje, ki velja za najstarejšo in hkrati najmanjšo krajevno skupnost v mestni občini, letos praznuje 1036-letnico prve pisne omembe kraja in 36-letnico praznovanja krajevnega praznikaDrago Rečnik, predsednik KS Razvanje, je ob tem omenil, da so program krajevne skupnosti prepletli s programom ob Dnevu Maribora.

Spremljevalni program po posameznih MČ in KS:

KS Bresternica

19. in 20. oktober — Dom krajanov Bresternica: razstava buče velikanke

19. oktober ob 13:00 — KOŽUHANJE – obujanje starega ljudskega običaja 20. oktober ob 16:00 — Druženje ob ruskem kegljanju

KS Razvanje

15. oktober ob 13:00 — Otvoritev likovne razstave Društva upokojencev v Domu upokojencev

19. oktober — ob 8:00 telovadba Šole zdravja na šolskem igrišču v Razvanju — ob 10:00 gasilska vaja PGD Razvanje, prikaz reševanja, predstavitev gasilstva na dvorišču OŠ Razvanje — ob 18:00 proslava ob 1036-letnici kraja v dvorani Gasilskega doma

23. oktober ob 10:00 Tradicionalni pohod iz Razvanja na Poštelo in druženje na domačiji Klajnšek, ki ga organizira Turistično društvo Razvanje

MČ Pobrežje

19. oktober— ob 11:00 Dan odprtih vrat MČ Pobrežje – ob 15:00 kulturni program: OŠ borcev za severno mejo z nastopom otrok, Sekcija ZIMZELEN — pevska skupina društva Svoboda, Sekcija HARMONIKA — glasbena skupina društva Svoboda, Tamburaši iz Dupleka Skupina Ekstrem in Tamburaši iz Dupleka

MČ Radvanje

19. oktober Dan odprtih vrat v MČ Radvanje — cel dan, Dan odprtih vrat Čebelarskega društva — cel dan, ob 18:00 nastop pevskega zbora pred OŠ Ludvika Pliberška (v šoli bo na ogled fotografska razstava)

19. in 20. oktober med 9:00 in 18:00 Degustacija čebeljih pridelkov, medenih pijač in informiranje o možnosti usposabljanja čebelarjev in apiterapevtov, demonstracija vlivanja okraskov in sveč iz čebeljega voska (Apicenter, »Brunarica«, Pot k mlinu 52)

MČ Koroška Vrata

V sodelovanju z OŠ Prežihovega Voranca »Pogumno skupaj za lepši jutri«

18. oktober — 22. oktober med 7:30 in 8:00 — Ponedeljek: HOP HOP — Torek: Šola zdravja — Četrtek: QI-GONG VAJE — Petek: Ritmična gimnastika

21. oktober — 9:00 — 12:00 — Likovne delavnice osnovnošolcev in članov MČ Koroška vrata z mentorji — Klekljarska delavnica

22. oktober — Otvoritev slikarske razstave in kulturni program