Obiskovalci so vtise o filmu, nagrajenem s šestimi nagradami Goya in nominacijo za tujejezičnega oskarja, izmenjali ob španskem vinu in prigrizkih.

Sinoči so v Mariboxu predvajali prvi film iz cikla Dnevi španskih filmov. “Dobri šef” s Javijerjem Bardemom je v kinodvorano privabil številne ljubitelje španske kulture, pozdravil pa jih je Juan Arístegui Laborde, veleposlanik Španije v RS. Obiskovalci so vtise o filmu, nagrajenem s šestimi nagradami Goya in nominacijo za tujejezičnega oskarja, izmenjali ob španskem vinu in prigrizkih.

Ljubitelji španskega filma bodo prišli na svoj račun

Veleposlanik Španije v RS Nj. Eksc. Juan Arístegui Laborde, ki ga je sprejel direktor Mariboxa Stipe Jerić, si je film ogledal v družbi mariborskega župana Saše Arsenovića in soproge Katje.

“Dragi prijatelji, dober večer. Vesel sem, da smo se lahko danes takole srečali. Film je oblika kulture, ki je popularna neglede na starost. Je dobra osnova na kateri lahko gradimo in še širše spoznavamo kulturo. Za to srečanje si ne bi mogel želeti boljše lokacije kot je Maribor, ki je dinamično mesto v čudoviti deželi Sloveniji. Danes nam sicer tehnologija omogoča spremljanje filma na najrazličnejše načine, nič pa se ne more primerjati z obiskom kina, kjer lahko uživamo ob vsebini na tradicionalen način,” je občinstvo v dvorani nagovoril veleposlanik.

Otvoritveni večer Dnevov španskih filmov, ki potekajo ta vikend v sodelovanju z Veleposlaništvom Španije v RS, je v Maribox privabil ljubitelje španskega filma in kulture, študente španščine in Špance, ki živijo v Mariboru.

Film si je ogledal tudi španski Mariborčan Juan Moreno Moreno, ki uporabnike družbenega omrežja Twitter zabava s svojimi objavami pod imenom Bogi Španec, Helena Cvikl, predavateljica na Fakulteti za turistične študije v družbi Bojane Kovačič Zemljič, oblikovalke nakita E2RD, Ksenija Repina, vodja Kulturne četrti Minoriti, Nina Kirbiš vodja Urada za kulturo MO Maribor, nagrajena mariborska porodničarka Maja Lampelj, direktorica Muzeja NO Simona Tripkovič in drugi.

Po ogledu filma so obiskovalci sproščeno izmenjali vtise ob španskem vinu, pršutu in siru, vsi pa so bili mnenja, da bi podoben večer veljalo še ponoviti.

Španski filmi v Mariboxu še danes in jutri

Film Dobri šef (El buen patrón, Španija, 2021) je bil na sporedu kot prvi, danes si lahko ogledate Vzporedni materi (Madres Paralelas, 2021), v nedeljo, 26. marca 2023, pa še 1898: Zadnji iz Filipinov (1898: Los ultimos de Filipinas, 2016).