Na Paradi ponosa so zbrane nagovorili številni govorci, tudi mariborski župan, podporo pa sta jim izrekla še predsednik UEFA Aleksander Čeferin in župan mesta nemškega mesta Koln Andreas Wolter.

Mariboru danes popoldne minil v znamenju mavričnih barv, saj je gostil prvo Parado ponosa, ki jo je organiziral Mladinski kulturni center (MKC) Maribor v sodelovanju z romunsko organizacijo Go Free v okviru mednarodnega projekta Združeni s ponosom / United with pride. Potekala je pod geslom Ljubezen ne izbira, zakaj bi ti?

Za začetek glasba, za konec politični program

Udeleženci Parade ponosa, kakšnih 800 se jih ob 13. uri zbralo na Glavnem trgu, kjer je za glasbo in dobro vzdušje poskrbel didžej Snupee, so se kasneje odpravili tudi na pot po mariborskih ulicah. Parada se bo zaključila s političnim programom, katerega glavni del bosta prevzela aktivist in stand up komik Rene Volkner ter umetnik Sebastijan Lukovnjak, ki je dejaven na različnih področjih kulture in umetnosti.

“Podtikajo nam otroke, da jih bodo pokvarili”

Udeležence Parade ponosa Maribor so nagovorili Aleksander Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, Marja Guček iz MKC Maribor, Andra Camelia Cordos iz organizacije Go Free, Sophie Honey, veleposlanica Velike Britanije v Sloveniji, Simona Muršec iz Društva parada ponosa Ljubljana in Mariborčanka Lea Dvoršak.

Gučkova iz MKC Maribor je zbranim povedala: »Ko smo se odločili za organizacijo Parade ponosa, ni bila lahka odločitev. A ko smo jo sprejeli, smo se odločili prositi mariborskega župana za častno pokroviteljstvo, ki je našo prošnjo sprejel. Takrat smo vedeli, da smo na dobri poti. Če župan podpira parado ponosa, lahko upamo, da se bo mesto v prihodnji letih razvijalo tako, da bo odprto in vključujoče za vse. Res pa je, da smo se proti koncu vseeno spraševali, če morda ne rinemo z glavo skozi zid in ali se splača vztrajati do konca. Da smo na pravi poti, pa smo sklenili po podpori, ki je nismo pričakovali. To je podpora veleposlanikov, ki so danes tukaj z nami. To je bilo sporočilo, da je treba razmišljati izven lokalnih okvirjev, in da je to, kar delamo, prav.«

Eden od udeležencev parade pa je zbrani možici tudi dejal, da jim podtikajo otroke, da jih bodo pokvarili. »Sam imam dva, tudi trije vnuki so moji. Mene bolj skrbi za tiste otroke, ki svojim staršem ne morejo povedati, da so geji, lezbijke in jih ti postavijo na cesto. Strah me je še za tiste, ki morajo ubiti otroka v sebi, da lahko preživijo. Za otroke gre,« je poudaril.

Prvemu možu UEFE žal, da ga ni

Podporo prvi Paradi ponosa v štajerski prestolnici, ki so jo z izobešanjem mavričnih zastav podprla tudi nekatera mariborska podjetja in inštitucije, sta med drugim izkazala naklonjenost predsednik UEFA Aleksander Čeferin in župan mesta nemškega mesta Koln Andreas Wolter. Čeferin se je organizatorjem med drugim zahvalil za povabilo, a jim sporočil, da se je na žalost ne bo udeležil zaradi obveznosti, ki jih ne more prestaviti. »Res mi je žal,« jim je v uvodu sporočil in med drugim nadaljeval z besedami: »Žal mi je ko slišim, da želi majhna skupina nogometnih oboževalcev zmotiti vašo parado. Želim vam sporočiti, da oni na nikakršen način ne predstavljajo nogometne skupnosti. Nogomet temelji na toleranci in inkluzivnosti. Nogomet je sila socialnih sprememb. Nogomet je namenjen vsem, brez izjeme, in diskriminacija, ki temelji na socialnem ali etičnem ozadju, veri ali spolni usmerjenosti, je popolnoma nesprejemljiva. Tisti, ki kličejo k nasilju do vas ali vaših prijateljev, živijo v veliki zmoti.«