FOTO in VIDEO: Fredi Čeh iz Svete Trojice v Slovenskih goricah je zadnji dve leti veliko časa preživel v delavnici, kjer je izdelal domiselno napravo za strme terene.

Tudi v Slovenskih goricah so ljudje, ki imajo veliko znanja in vedoželjnosti, ogromno časa prežijo v delavnicah, kjer ustvarjajo, pri tem pa se ne želijo izpostavljati. Eden takih je Fredi Čeh iz občine Sveta Trojica, ki je šel po očetovih stopinjah in, verjeli ali ne, čisto sam, na osnovni lastnega znanja, sestavil daljinsko voden mulčer za mulčenje trave. Fredi, ki je po poklicu strojni tehnik, je že kot otrok očetu, ki se ukvarja s strojnim ključavničarstvom in je izdelal že marsikateri stroj, veliko pomagal v delavnici. “V času srednje šole pa sem že sam oblikoval kakšno stvar. Začelo se je z raznimi priključki (lopatami) za bagre, popravljal sem mopede in se lotil drugih manjših tehničnih zadev. Kasneje sem recimo izdelal še nagibne menjave za bagre, med drugim tudi peletirko (stroj za lesne pelete).”

Stroj za lesne pelete (domača izdelava)

Odločil se je, da stroja ne bo kupil, ampak ga bo izdelal kar sam

Čeprav zadnja leta ne živi več na domačiji v Zgornjem Porčiču, pač pa s partnerko in sinom v bližnjem centru Svete Trojice, se še vedno veliko vrača v očetovo delavnico, kjer je zadnji dve leti nastajal mulčer na daljinsko vodenje, ki ga je sam poimenoval Robo Mulčer. Na vprašanje, zakaj se je odločil, da bo sestavil takšen stroj, nam odgovori: “To je zame predstavljalo velik izziv. Poleg tega je v Sveti Trojici, kjer živim, precej strm teren in sem že nekaj časa iskal stroj za košnjo. Odločil sem se da ga ne bom kupil, ampak ga bom izdelal kar sam.”

Na trgu sicer obstajajo podobne naprave, vendar jih Fredi ni kopiral, temveč je sam iskal tehnične rešitve, risal skice, načrte in začel postopoma izdelovati prototip mulčerja, za katerega je določene komponente, tiste, ki jih sam ni mogel izdelati, seveda moral kupiti. “Kupil sem motor, hidravlične komponente, cilindre, daljinski upravljalnik, medtem ko sem ogrodje in veliko ostalega izdelal sam in vse skupaj sam tudi sestavil. Največji izziv je zame predstavljalo vse tisto, kar je bilo povezano z daljinskim vodenjem naprave in nasploh z električnimi zadevami, saj elektronika ni moje primarno področje, zato mi je pri tem veliko pomagal domačin Drago Družovec, ki je po poklicu elektrotehnik. Želel pa sem, da je mulčer daljinsko voden, kar je pri uporabi na strmih terenih zelo pomembno in tudi bistveno bolj varno.

Stroj premaguje strmine z naklonom do 40 stopinj

Hitri izračun pove, da je za izdelavo naprave porabil okoli 9.000 evrov, vanj pa vložil ogromno ur dela. Stroj je namreč sestavljal po redni službi, ob popoldnevih in večerih, včasih tudi za vikende. Ni pa vedno vse šlo po načrtih. Tako mu prvotna zamisel glede variabilne hitrosti, ki bi jo zagotovil s pogonom prek variatorja, ni povsem uspela. Za spreminjanje hitrosti je nato našel drugo rešitev, hidravlične elektronsko vodene ventile. “Maksimalna hitrost stroja, ki jo lahko poljubno spreminjam, je 3 kilometre na uro. Vgrajen je dizelski motor s 47-kilovatno močjo, kar pomeni 63 konjskih moči. Valj s tako imenovani ipsilon noži poskrbi, da je trava maksimalno zmleta. Da mulčer lažje premaguje strmine, tudi takšne z naklonom do 40 stopinj, sem uporabil gosenice, stroj pa se na strmem terenu, da zagotovim ustrezno težišče, nagiba. Kar pa zadeva daljinski upravljalnik, pa lahko povem, da je njegov doseg tudi do 100 metrov, vendar pri takšni razdalji stroj ni več v vidnem polju.”

Mulčer je, kot pravi Fredi Čeh, sedaj v fazi testiranja. Njegovo delovanje preizkuša na različnih terenih in zaenkrat je z njim zelo zadovoljen. “Stroj bo namenjen za domačo uporabo, zaenkrat ne razmišljam o tem, da bi ga patentiral. Res pa je, da že imam ideje o tem, kako bi ga lahko še izboljšal. Na pogonskem delu bi denimo želel odpraviti verižne prenose črpalke. Sicer pa obstajajo še tako imenovani gozdni mulčerji, ki pa zame niso toliko zanimivi.” Ko je pred časom fotografije in video posnetke stroja objavil na družbenih omrežjih, je prejel veliko pozitivnih komentarjev in predvsem čestitk za inovativnost.

Ob tem dodajmo, da tudi Fredov oče Ernest kljub svojim 80 letom še vedno veliko časa preživi v delavnici. Trenutno izdeluje, kot je razvidno s spodnje fotografije, zelo zmogljiv drobilec vej.