Včeraj je na Fontani vin v Vodolah potekala degustacija vrhunskih parmezanov v kombinaciji z lokalnimi vini in do 12 let starimi balzamičnimi kisi.

S kozarcem vina so gostje lahko uživali ob predstavitvi in pokušanju vrhunskih z zlatimi medaljami iz WCA (World Cheese Awards) nagrajenih parmezanov najvišje kakovosti. Harmonijo okusov so izzvale različne kombinacije vin s kraljem sira parmezanom, kot so ga kronali Italijani. Zgodovina Parmigiana Reggiana sega vse v 11 stoletje. Ti siri pa se razlikujejo med seboj po kvaliteti, kraju pridelave in celo po pašnikih na katerih se pasejo krave.

Vsi vzorci parmezanov, ki so bili na degustaciji so nagrajeni, dva vzorca pa se celo ponašata z dvojno zlato medaljo za kvaliteto, to sta 24 in 48 mescev staran Parmigiano Reggiano. Sledila je tudi brbončična preizkušnja prvovrstnih vzorcev balzamičnega kisa (Aceto Balsamico), ki so starani od 4 do 12 let.

“Glavni namen Fontane Vin je prezentacija lokalnih vin. Pripravljamo pa različne dogodke imenovane Vinske zgodbe, torej skušamo kombinirati kulinariko z našimi staranimi vini. Tokrat so to parmezani, imeli pa smo tudi Vinske zgodbe s čokolado, mesnimi izdelki in podobno,” nam zaupa organizator in soustanovitelj Fontane vin Jan Kristl.

Seveda so za goste poskrbeli tudi s pogostitvijo vode in grisinijev.