Preverite kakšni simptomi spremljajo okužbo z omikronom in na kaj morate biti pozorni, če zbolite.

Pri okužbi z različico omikron zbolimo hitreje in z drugačnimi simptomi. Preverite, kako prepoznati okužbo in na kaj morate biti pazljivi.

Kateri so simptomi povezani z različico omikrona?

Pri okužbi s to različico koronavirusa so najpogostejši simptomi: boleče in razdraženo grlo, kašelj, zamašen nos, izcedek iz nosu in utrujenost.
Okuženi so povedali tudi, da zgoraj omenjene simptome pogosto spremljajo močno znojenje, še posebej ponoči, glavobol, trebušni krči, bruhanje in driska.

Sami predvidite, s čim ste okuženi

Zanimivo je, da v nasprotju z ostalimi različicami, oboleli ne poročajo o izgubi voha in okusa. Tako lahko predvidevate, ali ste okuženi z omikronom ali s katero drugo različico.

Hitri testi manj zanesljivi

Iz nekaterih držav poročajo, da so pričeli z jemanjem brisov iz grla in ne iz nosno-žrelnega prostora kot pri nas, saj bolniki zboleti z omikronom, poročajo, da je test, ob brisu vzetem iz nosu, pokazal negativen rezultat in pozitivnega, ko so bris vzeli iz grla.

Hitreje okužbi podležejo tudi cepljeni in preboleli. Hitro širjenje omikrona lahko povežemo z novimi opravljenimi študijami, ki kažejo, da omikron manj prizadene pljuča, ampak se bolj širi v grlu. Zato je ta različica tudi manj usodna od ostalih sevov.

Rezultat številnih mutacij virusa je, da omikron napade drugo vrsto celic v telesu. Napade zgornja dihala, celice v grlu. Tam se veliko hitreje množi kot globoko v pljučih,

je pojasnil profesor virologije z univerze College London Deenan Pillay.