Dolgo že nismo bili v Italiji in moramo priznati, da jo že precej pogrešamo. Sploh hrano! Italijani so namreč res mojstri uživanja: samo pomislite na njihova vina, likerje in sladice pa kruhe, raguje in raznorazne zloženke. Seveda ne smemo pozabiti na testenine, ki so pravo srce njihove kuhinje.

Slika je simbolična.

Čeprav so se rezanci kuhali na Kitajskem že v 2. stoletju, pa testenine najpogosteje povezujemo ravno z našimi sosedi. Tako raznovrstna, preprosta in praktična jed se je seveda razširila po vsem svetu, v velikih količinah pa jo uživamo tudi pri nas. Da bo prihodnjič, ko si jo bomo privoščili, kar najbolj okusna, velja upoštevati nekaj nasvetov, kot so zapisali na portalu Odprta kuhinja.

Prvo pravilo: Razmerje vode in testenin

Čeprav bi si mislili, da je pri kuhanju testenin važno le, da voda prekrije testenine, je razmerje v loncu v resnici precej pomembno. Italijani se držijo pravila, da se mora vsakih 100 gramov testenin kopati v litru vode.

Drugo pravilo: Sol

Nadvse pomembno je tudi, da vodo solimo. Tako bodo testenine veliko bolj okusne. Če bomo na sol pozabili, do izraza ne bo prišla niti omaka, pa čeprav smo jo skuhali po odličnem receptu. Italijani pravijo, da moramo v vsak liter vode primešati 10 gramov soli.

Tretje pravilo: Med kuhanjem pomešajte

Skoraj bi lahko rekli, da se testenine skuhajo same, a v resnici jih ne smemo pustiti brez nadzora. Pomembno je, da jih v vodo položimo šele, ko ta močno brbota, nato pa jih moramo po italijanskih pravilih s kuhalnico nežno premešati na vsake dve do tri minute. Kuhamo pa jih toliko časa, kolikor nam na embalaži svetuje proizvajalec. Mi bi rekli še kakšno minuto manj, saj se malce skuhajo še, ko jih prestavimo v lonec z omako.