Velika noč je za nami, z njo pa verjetno tudi precej pisanih trdo kuhanih jajc, ki ste jih skuhali že v petek ali soboto, ko jih običajno barvamo. Danes je četrtek in morda se sprašujete, ali so ta jajca še vedno varna za uživanje?

Dobra novica je, da trdo kuhana jajca lahko brez skrbi hranite v hladilniku do sedem dni po kuhanju, ne glede na to, ali so olupljena ali še vedno v lupini. To pomeni, da če ste jih skuhali v petek pred veliko nočjo, jih lahko pojeste do petka. Če ste jih kuhali v soboto, pa še do sobote.

A pazljivo! Ta pravilo velja le, če so bila jajca ves čas pravilno shranjena – torej v hladilniku, največ dve uri po kuhanju. Če ste jih predolgo pustili na sobni temperaturi, se lahko pokvarijo že prej. Še posebej hitro se to zgodi, če je v prostoru toplo.

Kako prepoznati, da je jajce pokvarjeno?

Če jajce oddaja neprijeten vonj, če se je njegova tekstura spremenila (npr., da je postalo rahlo sluzasto), ga raje zavrzite. V takšnih primerih ne tvegajte.

Če pojeste trdo kuhano jajce, ki ni več varno za uživanje, lahko pride do zastrupitve s hrano. Najpogostejši simptomi, ki se pojavijo pri uživanju pokvarjenih jajc, vključujejo:

  • Bolečine v trebuhu
  • Slabost in bruhanje
  • Driska
  • Povišana telesna temperatura
  • Glavobol