Božični prazniki so čas topline, radosti in seveda nepozabnih sladkih užitkov! Pripravili smo vam izbor sedmih receptov, ki bodo s svojimi okusi in čarobnim pridihom popestrili vaš praznični čas.

Pečena jabolka s cimetom in orehi

Klasična, a vedno priljubljena sladica, ki združuje okusne začimbe in toplino.

Čas priprave: 10 minut

Čas peke: 40–50 minut

Skupni čas: 1 ura

Število porcij: 4

Sestavine:

4 srednje velika jabolka

1/4 skodelice rjavega sladkorja

1/4 skodelice sesekljanih orehov

1/4 skodelice rozin

1 žlička cimeta

1/2 žličke mletega ingverja

1/4 žličke muškatnega oreščka

2 žlici masla

1/2 skodelice jabolčnega soka ali vode

Postopek:

Segrejte pečico na 180 °C.

Jabolkom odrežite vrh in izdolbite sredico, pri tem pazite, da ne poškodujete dna.

Zmešajte sladkor, orehe, rozine in začimbe ter zmes nadevajte v jabolka.

Na vsako jabolko položite košček masla. Jabolka postavite v pekač, dno pekača pa prelijte z jabolčnim sokom.

Pecite 40–50 minut, dokler niso jabolka mehka. Postrezite topla z vanilijevim sladoledom.

Linški piškoti v stilu Rudolfa

[[image_2_article_72303]]

Prisrčni piškoti, ki bodo očarali tako otroke kot tudi odrasle.

Čas priprave: 20 minut

Čas peke: 10 minut

Skupni čas: 1 ura

Število porcij: 24 piškotov

Sestavine:

1 skodelica masla (zmehčanega)

1/2 skodelice sladkorja v prahu

1 veliko jajce

2 skodelici moke

1/2 žličke soli

1/2 skodelice malinovega džema

Čokoladne kapljice za oči

Postopek:

Stepajte maslo in sladkor, dokler masa ni gladka. Vmešajte jajce, moko in sol ter testo ohladite.

Razvaljajte testo, izrežite kroge, polovici pa izrežite manjšo luknjo. Pecite 8–10 minut.

Zlepite jih z džemom in dodajte čokoladne kapljice za oči.

Ingverjevi Oreo popsi brez peke

Preprosta sladica brez peke za vse generacije.

Čas priprave: 20 minut

Čas hlajenja: 1 ura

Skupni čas: 1 ura 20 minut

Število porcij: 24 popsev

Sestavine:

24 Oreo piškotov

120 g kremnega sira

200 g čokolade

1/2 žličke ingverja

Palčke za lizike

Postopek:

Oreo piškote zdrobite, zmešajte s sirom in ingverjem ter oblikujte kroglice.

Potopite jih v stopljeno čokolado, nato okrasite s posipi.

Božični browniji

Čokoladna poslastica z božičnim pridihom.

Čas priprave: 10 minut

Čas peke: 20–25 minut

Skupni čas: 35 minut

Število porcij: 12 kosov

Sestavine:

1/2 skodelice masla

1/2 skodelice temne čokolade

3/4 skodelice sladkorja

2 velika jajca

1/2 skodelice moke

1/4 skodelice kakava

Postopek:

Stopite maslo in čokolado ter vmešajte sladkor, jajca, moko in kakav.

Pecite pri 175 °C, ohlajene pa okrasite z božičnimi motivi.

Mini Božičkove sirove tortice

[[image_1_article_72303]]

Prisrčne in osvežujoče sirove tortice, ki razveselijo že s svojim videzom.

Čas priprave: 10 minut

Čas peke: 20 minut

Skupni čas: 4 ure

Število porcij: 24 mini tortic

Sestavine:

12 Oreo piškotov

250 g kremnega sira

24 jagod

150 ml sladke smetane

Postopek:

Piškote uporabite kot osnovo, prelijte z maso iz kremnega sira in spečite.

Okrasite z jagodami in stepeno smetano.

Piškoti v obliki sladkornih paličic

Božični piškoti, ki obljubljajo zabavo v pripravi.

Čas priprave: 10 minut

Čas peke: 12 minut

Skupni čas: 30 minut

Število porcij: 24 piškotov

Sestavine:

3 skodelice moke

1 skodelica masla

1 skodelica sladkorja

Rdeče barvilo

Postopek:

Testo razdelite na dva dela, enega obarvajte rdeče. Oblikujte paličice in pecite 12 minut.

Domači cimetovi zvitki v 30 minutah

Ko želite nekaj sladkega, a vam primanjkuje časa, so domači cimetovi zvitki iz listnatega testa prava rešitev.

Čas priprave: 10 minut

Čas peke: 20 minut

Skupni čas: 30 minut

Število porcij: 16 zvitkov

Sestavine:

2 lista listnatega testa (približno 480 g)

1 veliko jajce, rahlo stepeno

2 žlički cimeta

6 žlic rjavega sladkorja

1/4 skodelice sladkorja v prahu

1 1/2 žličke mleka

1/2 žličke vanilijevega ekstrakta

Postopek:

Priprava testa: Odmrznite listnato testo po navodilih na embalaži. Pečico segrejte na 200 °C.

Dodajanje nadeva: Rahlo pomokajte in razgrnite en list listnatega testa. Površino premažite z jajcem in enakomerno posujte mešanico cimeta in rjavega sladkorja.

Oblikovanje zvitkov: Zvijte testo po dolžini v tesen zvitek. Zvitek narežite na 8 enakih kosov in jih razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko, z rezno stranjo navzgor. Postopek ponovite z drugim listom testa. Preostanek jajca uporabite za premaz zvitkov.

Peka: Zvitek pecite 20–25 minut, dokler niso zlato rjavi. Po peki jih ohladite.

Priprava glazure: Zmešajte sladkor v prahu, mleko in vanilijo v gladko glazuro. Ohlajene zvitke okrasite z glazuro.