Božični prazniki so čas topline, radosti in seveda nepozabnih sladkih užitkov! Pripravili smo vam izbor sedmih receptov, ki bodo s svojimi okusi in čarobnim pridihom popestrili vaš praznični čas.
Pečena jabolka s cimetom in orehi
Klasična, a vedno priljubljena sladica, ki združuje okusne začimbe in toplino.
Čas priprave: 10 minut
Čas peke: 40–50 minut
Skupni čas: 1 ura
Število porcij: 4
Sestavine:
4 srednje velika jabolka
1/4 skodelice rjavega sladkorja
1/4 skodelice sesekljanih orehov
1/4 skodelice rozin
1 žlička cimeta
1/2 žličke mletega ingverja
1/4 žličke muškatnega oreščka
2 žlici masla
1/2 skodelice jabolčnega soka ali vode
Postopek:
Segrejte pečico na 180 °C.
Jabolkom odrežite vrh in izdolbite sredico, pri tem pazite, da ne poškodujete dna.
Zmešajte sladkor, orehe, rozine in začimbe ter zmes nadevajte v jabolka.
Na vsako jabolko položite košček masla. Jabolka postavite v pekač, dno pekača pa prelijte z jabolčnim sokom.
Pecite 40–50 minut, dokler niso jabolka mehka. Postrezite topla z vanilijevim sladoledom.
Linški piškoti v stilu Rudolfa
[[image_2_article_72303]]
Prisrčni piškoti, ki bodo očarali tako otroke kot tudi odrasle.
Čas priprave: 20 minut
Čas peke: 10 minut
Skupni čas: 1 ura
Število porcij: 24 piškotov
Sestavine:
1 skodelica masla (zmehčanega)
1/2 skodelice sladkorja v prahu
1 veliko jajce
2 skodelici moke
1/2 žličke soli
1/2 skodelice malinovega džema
Čokoladne kapljice za oči
Postopek:
Stepajte maslo in sladkor, dokler masa ni gladka. Vmešajte jajce, moko in sol ter testo ohladite.
Razvaljajte testo, izrežite kroge, polovici pa izrežite manjšo luknjo. Pecite 8–10 minut.
Zlepite jih z džemom in dodajte čokoladne kapljice za oči.
Ingverjevi Oreo popsi brez peke
Preprosta sladica brez peke za vse generacije.
Čas priprave: 20 minut
Čas hlajenja: 1 ura
Skupni čas: 1 ura 20 minut
Število porcij: 24 popsev
Sestavine:
24 Oreo piškotov
120 g kremnega sira
200 g čokolade
1/2 žličke ingverja
Palčke za lizike
Postopek:
Oreo piškote zdrobite, zmešajte s sirom in ingverjem ter oblikujte kroglice.
Potopite jih v stopljeno čokolado, nato okrasite s posipi.
Božični browniji
Čokoladna poslastica z božičnim pridihom.
Čas priprave: 10 minut
Čas peke: 20–25 minut
Skupni čas: 35 minut
Število porcij: 12 kosov
Sestavine:
1/2 skodelice masla
1/2 skodelice temne čokolade
3/4 skodelice sladkorja
2 velika jajca
1/2 skodelice moke
1/4 skodelice kakava
Postopek:
Stopite maslo in čokolado ter vmešajte sladkor, jajca, moko in kakav.
Pecite pri 175 °C, ohlajene pa okrasite z božičnimi motivi.
Mini Božičkove sirove tortice
[[image_1_article_72303]]
Prisrčne in osvežujoče sirove tortice, ki razveselijo že s svojim videzom.
Čas priprave: 10 minut
Čas peke: 20 minut
Skupni čas: 4 ure
Število porcij: 24 mini tortic
Sestavine:
12 Oreo piškotov
250 g kremnega sira
24 jagod
150 ml sladke smetane
Postopek:
Piškote uporabite kot osnovo, prelijte z maso iz kremnega sira in spečite.
Okrasite z jagodami in stepeno smetano.
Piškoti v obliki sladkornih paličic
Božični piškoti, ki obljubljajo zabavo v pripravi.
Čas priprave: 10 minut
Čas peke: 12 minut
Skupni čas: 30 minut
Število porcij: 24 piškotov
Sestavine:
3 skodelice moke
1 skodelica masla
1 skodelica sladkorja
Rdeče barvilo
Postopek:
Testo razdelite na dva dela, enega obarvajte rdeče. Oblikujte paličice in pecite 12 minut.
Domači cimetovi zvitki v 30 minutah
Ko želite nekaj sladkega, a vam primanjkuje časa, so domači cimetovi zvitki iz listnatega testa prava rešitev.
Čas priprave: 10 minut
Čas peke: 20 minut
Skupni čas: 30 minut
Število porcij: 16 zvitkov
Sestavine:
2 lista listnatega testa (približno 480 g)
1 veliko jajce, rahlo stepeno
2 žlički cimeta
6 žlic rjavega sladkorja
1/4 skodelice sladkorja v prahu
1 1/2 žličke mleka
1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
Postopek:
Priprava testa: Odmrznite listnato testo po navodilih na embalaži. Pečico segrejte na 200 °C.
Dodajanje nadeva: Rahlo pomokajte in razgrnite en list listnatega testa. Površino premažite z jajcem in enakomerno posujte mešanico cimeta in rjavega sladkorja.
Oblikovanje zvitkov: Zvijte testo po dolžini v tesen zvitek. Zvitek narežite na 8 enakih kosov in jih razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko, z rezno stranjo navzgor. Postopek ponovite z drugim listom testa. Preostanek jajca uporabite za premaz zvitkov.
Peka: Zvitek pecite 20–25 minut, dokler niso zlato rjavi. Po peki jih ohladite.
Priprava glazure: Zmešajte sladkor v prahu, mleko in vanilijo v gladko glazuro. Ohlajene zvitke okrasite z glazuro.