Z njim je umrl del naše mladosti,” je ob novici o slovesu srbskega kantavtorja Đorđa Balaševića ocenil kitarist Drago Mislej Mef. Za Zorana Predina je bil eden največjih svetovnih kantavtorjev, ki je združeval redko lastnost, da je bil istočasno lokalen in univerzalen.

Mef in Balašević se osebno nista poznala, ampak “na daljavo”, najbližje pa sta si prišla, ko je prevedel njegovo pesem D-mol v slovenščino. “Kaže, da je bil kar zadovoljen s tistim, kar sem napisal,” se spominja Mef. Sicer pa ga pozna tako prek njegovih knjig kot prek njegovih pesmi, ki so jih preigravali na zabavah, taborjenjih in podobno. Po njegovi oceni je “vsem dal lekcijo, kako je mogoče s preprostimi besedami na umetniški način povedati resnice, ki so označevale našo generacijo“. Mefu je ostala v spominu tudi njegova izjava na vprašanje, zakaj ima tako redke koncerte. Balašević je po njegovih besedah odgovoril, da ima raje kot sto tri velike koncerte na leto.

“Veliko je bilo takih, ki smo ga imeli radi”

Đole je bil eden največjih svetovnih kantavtorjev, ki je združeval redko lastnost, da je bil istočasno lokalen in univerzalen. Njegova poetika je bila zelo specifična in si enostavno zasluži mesto med najboljšimi,” je povedal Predin. Ob tem je spomnil na njegove štiriurne koncerte, ki so bili pravo doživetje zato, ker je svoje pesmi ne samo pel, znal jih je na zelo svojski in duhovit način tudi napovedati. Bil je povsod zelo priljubljen, ampak njegova priljubljenost je bila po Predinovi oceni takšna, da so ga imeli radi ali pa ga niso marali. “K sreči je bilo veliko več takih, ki smo ga imeli zelo radi,” je še dodal.

Od Đoleta so se poslovili tudi v NK Maribor

Ob njegovem slovesu so zapisali, da je bil eden redkih, ki je v Stožicah za Maribor, šampion! dobil – aplavz. In si med koncertom v Splitu oblekel vijol’čni dres, ker je slišal, da je med gledalci tudi nekaj Mariborčanov. “Đorđe Balašević, nepozabni glasbenik in kantavtor, ki je po razpadu nekdanje skupne države živel tudi v Mariboru, se je, žal, prehitro poslovil od nas. Preden bi še kdaj stopil v Ljudski vrt ali nastopil na Lentu,” so še zapisali na klubski Facebook strani.