Pred 100 leti so v Mariboru ustanovili slovenski športni klub SSK.

Kot so zapisali za Radio Maribor, je bil na današnji dan pred 100 leti v igralnici tedanje Kavarne Jadran, na vogalu sedanje Partizanske in Mlinske ulice v Mariboru, ustanovljen prvi slovenski športni klub, SSK Maribor. Hkrati so pod vodstvom predsednika Draga Kobija in podpredsednika Franca Irgoliča ustanovili tudi prvi mariborski nogometni klub, v katerem so igrali le slovenski igralci.

Prvo nogometno igrišče na Ljudskem vrtu leta 1920

V Mariboru je tedaj že deloval nemški nogometni klub Hertha, proti kateremu je novoustanovljeni mariborski klub s slovenskimi igralci 19. julija 1919 izgubil z 1:4. Že nekaj mesecev pozneje, in sicer 7. septembra 1919, pa je novoustanovljen klub s 7:5 premagal moštvo domačega športnega kluba Aero. Leto pozneje so dobili svoje prvo nogometno igrišče na Ljudskem vrtu.

NK Maribor so ustanovili leta pozneje

Nogometni klub Maribor, kakršnega poznamo danes, pa je bil prvič ustanovljen 12. decembra 1960, deloval je pod vodstvom predsednika dr. Srečka Korena in trenerja Šimuniča. Po petih letih od ustanovitve so se uspeli uvrstiti v 1. jugoslovansko ligo.