Pesem mariborske dijakinje Alje Pušič je bila na natečaju mala Veronika 2021 nominirana med pet najboljših pesmi. Pomagajmo mladi pesnici.

Foto: Alja Pušič, osebni arhiv

Na natečaj Veronika 2021 je prispelo 29 pesmi, po ena z vsake srednje šole ali gimnazije, ki se je prijavila za sodelovanje. Dijaki šol so na internem natečaju sami izglasovali tisto pesem, za katero so bili mnenja, da si najbolj zasluži nagrado in v katero so položili svoje upanje, da bo njihovo šolo uvrstila čim višje,” opisuje vsestranska umetnica, ki najbolj aktivno deluje na področju poezije in fotografije, Mariborčanka Nina Medved.

Pesmi je nato ocenila strokovna komisija, v kateri so sodelovali dr. Zoran Pevec, Aleš Jelenko, Tonja Jelen, in oblikovala izbor petih najboljših. Nagrado mala Veronika pa bodo podelili tisti pesmi, ki bo prejela največ spletnih glasov bralcev.  S svojo pesmijo Makove zveri je na letošnjem natečaju sodelovala tudi dijakinja Alja Pušič. Svoj glas lahko mladi avtorici oddate vse do 20. aprila, glasovanje pa poteka na spletni strani.

Pesem, ki vliva upanje

Alja Pušič je dijakinja II. gimnazije v Mariboru. V prostem času veliko bere in sodeluje v literarni delavnici pod mentorstvom pesnice Nine Medved, ki poteka neprekinjeno že ves čas epidemije. “Za skoraj trideseterico mladih, ki jo obiskujejo, je to ena redkih prostočasnih dejavnosti, ki jo imajo na razpolago in vsak teden komaj čakajo na petkov večer, ki ga preživijo v družbi branja in kreativnega pisanja,” opisuje Nina Medved.

Z upodobitvijo velike in lepe, a hkrati strašljive narave uspešno upesni svoje občutenje družbenih (na)silnic in negotove sedanjosti. Krasna prispodoba makovih zveri, ki se ji je zapisala v pesmi, upodablja njeno moč, željo po uporu in upanje v vnovično bujno življenje. Čudovita pesem o tem, kaj si mladi zares želijo, in ki vliva upanje.

Aljina pesem Makove zveri je nastala na enem od srečanj delavnice. “Z upodobitvijo velike in lepe, a hkrati strašljive narave uspešno upesni svoje občutenje družbenih (na)silnic in negotove sedanjosti. Krasna prispodoba makovih zveri, ki se ji je zapisala v pesmi, upodablja njeno moč, željo po uporu in upanje v vnovično bujno življenje. Čudovita pesem o tem, kaj si mladi zares želijo, in ki vliva upanje,” je dejala Aljina mentorica.

Pesem lahko preberete in podprete mlado pesnico na spletni strani

Pesem, ki bo osvojila nagrado, bo avtorici prinesla denarno nagrado 400 € bruto in plaketo male Veronike. Svojo pesem pa bo lahko avtorica predstavila tudi na podelitvi cenjene literarne nagrade, “velike” Veronikine nagrade.