Maribor

Danes in jutri Srebrne zgodbe, digitalno pripovedništvo seniorjev

Uredništvo , 30.12.20 ob 10:15

Digitalno pripovedništvo je projekt, ki seniorje spodbuja k pripovedovanju zgodb, jih opolnomoči ter pridoda h kvalitetnemu preživljanju prostega časa. Danes in jutri vabijo na spletno projekcijo digitalnih zgodb seniorjev, ki so nastali v sodelovanju s študenti socialne gerontologije v okviru delavnice “Exploring Digital Storytelling” oz. aktivnega sodelovanja s seniorji z uporabo digitalnega pripovedovanja.

V času, kjer si vse bolj pripovedujemo zgodbe s pomočjo tehnologije, so seniorje povabili, da zaupajo svoje zgodbe, ki jih navdušujejo. Srebrne zgodbe, digitalno pripovedništvo je projekt, ki seniorje spodbuja k pripovedovanju zgodb, jih opolnomoči ter pridoda k kvalitetnemu preživljanju prostega časa. Za zaključek nenavadnega 2020 vas vabijo na spletno projekcijo digitalnih zgodb seniorjev, ki so nastali v sodelovanju s študenti socialne gerontologije v okviru delavnice “Exploring Digital Storytelling” oz. aktivnega sodelovanja s seniorji z uporabo digitalnega pripovedovanja.

O digitalnih zgodbah

Digitalno pripovedništvo seniorjev je možnost kvalitetnega časa z uporabo tehnologije, priklic lepih spominov ali kreacija zgodb na temo, ki seniorje navdušuje. Na povezavi BSF si lahko ogledate digitalno pripovedovanje seniorjev Marije Mohar, Marije Strniša in Dušana Pavlice.

Kot spodbudo seniorjem v teh časih je filmski režiser Mako Sajko (roj. 1927), dokumentarno ime 2013, izbral za spletno projekcijo dokumentarni film STOLETJE SANJ, režiserja Vena Jemeršiča. Mako Sajko o filmu:

Pri vseh biografskih filmih o Florjančiču, ki so jih že naredili, avtorji niso bili uspešni, ker nikoli niso dosegli izumiteljevega nivoja. In kar naenkrat se pojavi film, ki je uporabil vse, kar je bilo posneto o Florjančiču in genialnost filma je ravno v tem, da je uporabljen material izumiteljevega dela in življenja, kar naenkrat zaživi in s tem doseže samo mojstrstvo Florjančiča.

“Pri vseh biografskih filmih o Florjančiču, ki so jih že naredili, avtorji niso bili uspešni, ker nikoli niso dosegli izumiteljevega nivoja. In kar naenkrat se pojavi film, ki je uporabil vse, kar je bilo posneto o Florjančiču in genialnost filma je ravno v tem, da je uporabljen material izumiteljevega dela in življenja, kar naenkrat zaživi in s tem doseže samo mojstrstvo Florjančiča.”

O filmu “Stoletje sanj”

“Stoletje sanj” je celovečerni dokumentarni film o najstarejšem slovenskem izumitelju Petru Florjančiču, ki je dočakal 101 let. V njem kontroverzni Peter s svojimi besedami opisuje življenje, ki je, kot sam pravi, napeto kot Hitchcockovi filmi. Sebe doživlja kot hedonista, ki si je s svojimi iznajdbami ustvaril pot do razkošnega in vznemirljivega življenja. Med njegovimi 400 prijavljenimi patenti se najdejo tudi predmeti s katerimi se srečujemo vsakodnevno, kot so okvirčki za diapozitive, pršilec na steklenički za parfum, plastična zadrga in plastična veriga, statve za pletenje, vžigalnik za prižiganje ob strani…. bil pa je tudi med prvimi razvijalci airbaga. Svoj prosti čas je preživljal z zvezdami svetovnega kova kot so Gene Kellyjem, Orson Wellsom, Johnny Weissmuller, Coco Chanel, Jacques Cousteau… Za soseda pa je imel samega Charlie Chaplina. V obdobju, ko je živel v Monte Carlu je odigral tudi manjšo vlogo v filmu Vittorio De Sice z igralko Marlene Dietrich.

Projekt Srebrne zgodbe, digitalno pripovedništvo senirojev, podpira Mestna občina Maribora, v partnerstvu z Digitales, Alma Mater Europaea, Amnesty International Slovenija, Baza slovenskega filma, Filmoteka, Dokudoc in Supermarket production, v izvedbi Mitra, društvo za razvoj avdiovizualne kulture in medkulturnega dialoga.