Celjski policisti so že drugič v tem tednu zasegli skoraj tisoč prepovedanih petard.

Foto: Policijska uprava Celje

Celjski policisti so včeraj, 2. decembra 2021, na podlagi odredbe sodišča in zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva v Celju opravili hišno preiskavo pri dveh Celjanih, ki sta v sorodstvenem razmerju. Eden od njiju je mladoleten.

Pri hišni preiskavi so našli in zasegli tudi nekaj manj kot tisoč petard: 900 piratk, 90 cober in eno super cobro. Uporaba teh sredstev je prepovedana.

“Zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva bomo ova kazensko ovadili. Zoper polnoletnega Celjana smo izdali še odločbo v hitrem postopku zaradi kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, saj sta tako posest kot uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni efekt je pok, pri nas prepovedani,” so povedali na Policijski upravi Celje.

Kazen znaša do 1.200 evrov

Na celjski policijski upravi opažajo, da so ravno petarde vseh oblik in moči tiste, ki jih predvsem mladoletniki nabavljajo na črnem trgu, bodisi pri preprodajalcih ali preko spleta. Sredstva tudi neprimerno uporabljajo, pri čemer prihaja do poškodb, nemalokrat zelo hudih.

Močno pokanje pogosto vznemirja občane ter pri njih povzroča občutke nelagodja in strahu.

Policisti bodo zato v decembru še posebej pozorni na uporabo prepovedanih pirotehničnih izdelkov. “Zaradi kršitev določil Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih lahko posameznikom izrečemo globo v razponu od 400 do 1.200 evrov, zasežemo pa tudi pirotehnične izdelke, četudi niso v storilčevi lasti,” so povedali.

“Sama globa ne bi smela biti ključen razlog, da posamezniki ne bi uporabljali nedovoljene pirotetnike. Vsak posameznik mora pri sebi razmisliti in prevzeti odgovornost za ravnanja, s katerimi lahko tako sebi kot okolici povzroči nepopravljivo škodo,” so pozvali celjski policisti.