V Metavi so še vedno enote Gasilske brigade Maribor in prostovoljni gasilci, na pomoč so jim priskočila tudi številna prostovoljna društva. Vzrok požara zaenkrat še ni znan.

Vir: GB Maribor

Vir: GB Maribor

Vir: GB Maribor

Vir: GB Maribor

Danes, 14. januarja, je nekaj po 12. uri  zagorelo v Štajerski destilarni v Metavi v Malečniku. Na delu so še vedno poklicni gasilci GB Maribor, na pomoč so jim priskočili tudi PGD Dogoše, PGD Pobrežje, PGD Zrkovci in PGD Malečnik. Okoli 13. ure naj bi jim uspelo požar omejiti in kot je za STA povedal direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer, je ogenj poškodoval notranjost proizvodnega obrata in streho, delno tudi pročelje objekta, kaj je povzročilo požar, pa bo pokazala preiskava.

Aktivirali mobilni ekološki laboratorij

Po poročanju Radia Maribor vzrok požara še ni znan, medtem ko naj bi v požaru zagorel tudi kotel, ki je bil poln alkohola. Po prvih ocenah, dodajajo, naj bi bilo v njem več kot 2000 litrov alkohola, kar jim je na kraju potrdil tudi vodja gasilske intervencije Marjan Fekonja. Po njegovih besedah je zagorel kotel za segrevanje in cisterna za shranjevanje alkohola. Ob požaru se je razlilo še kurilno olje, ki je steklo v bližnji potok in vodno zajetje, zato so aktivirali mobilni ekološki laboratorij. Ta bo ocenil, ali je razlitje nevarno za okolico, gasilci pa si širjenje zajezili z lovilnimi plavajočimi pregradami, še poročajo.

Alkohol se je zmešal z vodo

Slednje je za osrednji mariborski spletni medij Maribor24.si potrdil tudi poveljnik poklicnih gasilcev Primož Osojnik, ki je med drugim povedal, da so onesnaženje s kurilnim poljem v potoku in bližnjem ribniku odpravili. »Alkohol se je tudi zmešal z vodo, zato so pristojne službe odvzele vzorce, ki jih bodo preučili v laboratoriju. Sicer pa ni bilo povečane nevarnosti,« je pomiril Osojnik. Na teren pa se je odpravil tudi Jožef Škof, predsednik KS Malečnik-Ruperče, ki je povedal, da se zaradi gostega dima in smradu po plastiki ni mogel povsem približati kraju požara. Kot je dodal, ga krajani nenehno kličejo in sprašujejo o dogodku, tudi zato, ker toliko gasilskih vozil v kraju naenkrat še niso imeli.